S.i.Re.N.E. Ured

Slika /policija/UKP/sirene.jpg
Sukladno članku 92. Konvencije o provedbi Schengenskog sporazuma, nacionalni  S.I.Re.N.E. Ured (eng. kratica „Supplementary Information Request at the National Entries“ – u prijevodu „Zahtjev za dodatnim informacijama na nacionalnoj razini«),  je jedinstvena nacionalna kontakt točka za razmjenu svih dodatnih informacija vezanih uz podatke iz Schengenskog informacijskog sustava (SIS –a).

Dana 20. lipnja 2012. godine stupila je na snagu Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova (Narodne novine broj: 70/12) kojom je uspostavljen Odjel S.I.Re.N.E. unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju.

Prema članku 71. Uredbe, Odjel S.I.Re.N.E. obavlja poslove raspisivanja, ažuriranja i obustava međunarodnih tjeralica i drugih raspisa u Schengenskom Informacijskom sustavu (SIS-u), priprema i provodi predaje i/ili izručenja osoba, postupa po zamolnicama država članica schengenskog prostora i nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj, te skrbi, između ostalog, za neometanu, brzu i zakonitu komunikaciju između država članica schengenskog prostora i nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.

Kadrovsko popunjavanje i stavljanje u funkciju ovog Odjela je u tijeku, kao i pripreme za aktivnu ulogu Republike Hrvatske u Schengenskom području. Svoju punu ulogu Odjel S.I.Re.N.E. će preuzeti po uvođenju i operacionalizaciju SIS-a.