Zaštita temeljnih ljudskih prava prioritet hrvatske policije

U sklopu suradnje hrvatske i njemačke policije uspješno završena prva obuka u sklopu projekta Zajedno na jugoistočnoj granici Europske unije

FOTO: Policijska akademija

U Valbandonu je 31. siječnja uspješno dovršena prva obuka projekta Together on EU South-Eastern External Border: Efficiency with High Ethical Standards – Land Border Surveillance Training with Implication on Fundamental Rights. An EU and Non-EU Country Training Initiative, koji pod okriljem Frontexa zajednički provode Policijska akademija MUP-a RH i Savezna policijska akademija SR Njemačke. 

Riječ je o obukama za graničnu policiju usmjerenima na međuodnos učinkovitog nadzora vanjske granice Europske unije i zaštite ljudskih prava. Osnovna je ideja projekta povezati pripadnike granične policije zemalja zapadnobalkanske rute, koja je i dalje jedna od najaktivnijih migracijskih ruta prema Europskoj uniji te im kroz praktičnu obuku predstaviti izazove vezane za zaštitu temeljnih ljudskih prava u nadzoru granice. Cilj je pritom bio naglasiti važnost kvalitetne komunikacije u prikupljanju informacija, zaštiti ranjivih skupina i deeskalaciji mogućih sukoba. 

Polaznici obuke imali su tijekom vježbi mogućnost razmijeniti znanja i iskustva te usporediti prakse pojedinih zemalja vezane uz nadzor granice. Uz policijske službenike iz nečlanica Europske unije – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova te Sjeverne Makedonije – na obuci su sudjelovali i policijski službenici Nizozemske te Republike Hrvatske, kako bi svojim kolegama iz trećih zemalja prenijeli prakse Europske unije.

''Obuka i trening premašili su moja očekivanja, posebno praktični dio. Treneri su nas nastojali pripremiti na razne situacije s kojima se suočavamo ili bismo se mogli suočiti prilikom nadzora granice, pokazavši nam nove pristupe u postupanjima'', rekla je Mirela Hasanović-Dobrača, policijska službenica Bosne i Hercegovine i naglasila: ''Najviše me se dojmila činjenica da su nam otvorili potpuno nov pogled kad su u pitanju ljudska prava i odnos prema tim pravima, posebno prema ranjivim skupinama s kojima se trenutno suočava cijela Europa zbog migrantske krize. Ne smijemo zaboraviti glavnu obvezu policijskih službenika i činjenicu da o nama i našem pristupu ovisi kako će se određena aktivnost odviti – kako će početi i kako će završiti.“ Na kraju je dodala i kako joj je bilo veliko zadovoljstvo surađivati s kolegama iz raznih zemalja, učiti od njih i čuti o problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Njezin kolega iz Nizozemske, Roy Smits, dodao je: ''Mislim da je to dobro za budućnost. Polako će se i ostale europske zemlje pridružiti Europskoj uniji i morat ćemo na granicama raditi zajedno pa je korisno upoznati se i znati kakve su u drugim zemljama prakse. Mi možemo učiti od njih, a oni mogu učiti od nas''.

Pomoćnica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović zajedno sa svojim partnerom u projektu, voditeljem Odjela za međunarodnu suradnju Savezne policijske akademije SR Njemačke Jankom von Tiesenhausen, zaključno se obratila polaznicima: ''Poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz jačanje demokracije, multikulturnog dijaloga i poštivanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i kroz suzbijanje svih oblika diskriminacije i netrpeljivosti prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva u sklopu provođenja zadaća nadzora državne granice ovaj smo tjedan zajedno uspješno i predstavili i na tome vam svima hvala''. 

Migrantska kriza jedan je od naših zajedničkih izazova dok je ovotjedna obuke u kojoj sudjeluju nečlanice i članice EU najbolji primjer kako kroz praktične scenarije i rad u multikulturalnom okruženju možemo doći do ujednačenog postupanja, osnaživanja ljudskih kapaciteta i učinkovitog nadzora državne granice uz buduću jaku ''partnersku mrežu'' svih policija istaknuo je Janko von Tiesenhausen. 

Ovaj iznimno važan projekt za hrvatsku policiju rezultat je suradnje Policijske akademije, Uprave za granicu, PU istarske i PU splitsko dalmatinske, dok je važnost partnerske suradnje svih institucija, zemalja članica i nečalnica EU jedini uspješan pristup na putu k suzbijanju nezakonitih migracija i poštivanju ljudskih prava, istaknula je Kristina Ciprić, inače i nacionalni koordinator za Frontex obuke (NTC) pri Upravi za granicu.



Stranica