Mislimo ozbiljno! Godina je tek počela – a mi smo nastavili sa zapljenama!

Idemo nabrajati: razbijena zločinačka organizacija, pola tone marihuane, 6 indoor laboratorija i opet 25 kg marihuane i opet laboratorij za uzgoj marihuane…

FOTO: MUP RH

Početak godine bio je uspješan za hrvatsku policiju na području suzbijanja nezakonite proizvodnje i prometa drogama. Razbijanje međunarodnog lanca krijumčara droge te pet slučajeva zapljene značajnih količina droga i opreme koja se koristi za uzgoj i distribuciju rezultat su rada i napora koji policija ulaže u borbi protiv ovog globalnog problema.
 
Možda najzvučniji slučaj od svih je dovršeno međunarodno višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim su hrvatska i slovenska policija razbili još jednu zločinačku organizaciju krijumčara drogom. Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije te drugih država EU  i zemalja Južne Amerike složno i koordinirano zajednički djelovali radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, sa ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi. Neovlašteno su nabavljali, proizvodili, krijumčarili, posjedovali radi neovlaštene prodaje, nudili na prodaju, prodavali, posredovali u prodaji i kupnji, skrivali i držali više vrsta droga i to kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ecstasy), marihuanu, hašiš, metamfetamin (Crystal Meth) te poduzeli cijeli niz radnji koje doprinose ostvarenju cilja postojanja i djelovanja zločinačkog udruženja.



Možda ne tako zvučan, ali ne manje važan je posljednji slučaj zapljene gotovo pola tone marihuane koji je odradila Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb. Kriminalističkim istraživanjem nad dvije osobe otkrili su osnovanu sumnju da su, na zasad neutvrđeni način, zajedno nabavili veću količinu marihuane koju su prevozili kombi vozilom kada su ih području općine Kraljevec na Sutli, u mjestu Radakovo zatekli policijski službenici.


 
Uspješni su bili i policijski službenici PU krapinsko-zagorske koji su otkrili šest indoor laboratorija sa opremom za uzgoj stabljika marihuane .Vrijednost zaplijenjenih laboratorija oko 30.000 eura, dok se vrijednost zaplijenjene marihuane procjenjuje na oko 45.000 eura.


 
Gotovo 25 kilograma marihuane zaplijenila je PU primorsko-goranska . U okviru kriminalističkog istraživanja nad dvojicom hrvatskih državljana proveli su pretrage doma i drugih prostorija te vozila osumnjičenih kojom prilikom su pronašli i oduzeli navedenu drogu pakiranu u više paketa. Osim marihuane pronađeno je i 58 grama kokaina, 114 grama creatina (tvari za povećanje mase kokaina), dvije digitalne vage te 19.000 kuna i 4.100 eura.



Zagrebačka policija je, u suradnji s karlovačkim kolegama, otkrila i improvizirani laboratorij s umjetno stvorenim uvjetima za uzgoj biljaka te su pronašli i zaplijenili 84 zasađenih stabljika konoplje, visine od oko 50 do 180 cm, a ujedno i 9607 grama konoplje tipa droga marihuana.


 
Uspješna je bila i PU dubrovačko-neretvanska koja je provela kriminalističko istraživanje nad 12-oricom osumnjičenih . Utvrđeno je da su četvorica muškaraca u tri odvojene skupine krijumčarili veće količine amfetamina i kokaina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, gdje su je preprodavali ostalim osumnjičenim osobama, a koji su je dalje prodavali krajnjim konzumentima na području  Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke.  Pretragom njihovih domova i osobnih automobila pronađeno je 1,7 kg amfetamina, 110 g kokaina, dvije precizne vage, dva stroja za vakumiranje, dva pištoljska streljiva i određena količina novca ostvarena kaznenim djelom.


 
Iako možda „prođu ispod radara“, ne manje bitne su i zapljene manjih količina droga kao i opreme za njenu raspodjelu, pakiranje i distribuciju, kojih je u siječnju, u više navrata, bilo u gotovo svakoj policijskoj upravi. 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon