Utajom poreza stekli gotovo 18 milijuna kuna

Slika /slike/ilustracije/novac.jpg

Dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje autokuća koje su utajivale porez

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU karlovačke u suradnji sa Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćen veći broj fizičkih i pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela utaje poreza ili carine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su odgovorne osobe u pravnim osobama, udružene u zločinačko udruženje, vremenskom razdoblju od 1.1.2017. do 21.11.2019. godine, neosnovano umanjivale iskazane obveze poreza na dodanu vrijednost po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, odnosno da su lažno prikazivali osnovicu na koju imaju pravo na odbitak PDV-a po osnovi robnog prometa unutar RH te nisu obračunavali PDV na stjecanja iz drugih država članica EU i prodaju dobara unutar RH. Također, trgovačka društva su za prodaju vozila unutar RH izdala nevjerodostojne račune te prema prethodnom zajedničkom dogovoru odgovornih osoba u ovim pravnim osobama nisu prijavila niti platila PDV. Time su umanjili obvezu PDV-a, pri čemu je počinjena šteta Državnom proračunu RH u ukupnom iznosu većem od 26 milijuna kuna, a nakon primitka novčanih iznosa po izdanim računima, s računa ovih pravnih osoba podignuta je gotovina u ukupnom iznosu od gotovo 18 milijuna kuna.

Temeljem provedenog kriminalističkog istraživanja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijete su kaznene prijave za kaznena djela zločinačko udruženje, utaja poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u počinjenju utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. Jedanaest hrvatskih državljana uz kaznenu prijavu predano je pritvorskom nadzorniku dok se jedan hrvatski državljanin nalazi u bijegu i za njim je raspisana tjeralica. Kaznena prijava podnijeta je i protiv sedam pravnih osoba za kaznena djela utaje poreza ili carine.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem također je utvrđena sumnja da je 61-godišnji državni službenik, zaposlen na radnom mjestu u Službi upravnih i inspekcijskih poslova PU karlovačke, počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i  primanja mita.

Ovim dijelom kriminalističkog istraživanja obuhvaćeno je 19 osoba (16 državljana RH, dva državljana Srbije i jedan državljanin BiH) te je utvrđeno da je osumnjičeni 61-godišnji državljanin većem dijelu osumnjičenih dostavio podatke iz Informacijskog sustava MUP-a iako je znao da se radi o službenim podacima koji se mogu koristiti samo u službene svrhe, dok je u nekoliko slučajeva pored davanja informacija primio mito kako bi požurio određeni upravni postupak (izrada prenosivih pločica, postupak registracije oružja), kako ne bi obavio određenu službenu radnju koju je bio dužan obaviti (naplata zakonom propisane kazne zbog neobavljanja izvanrednog liječničkog pregleda vozača) te kako bi obavio određenu radnju koju nije smio obaviti (prijava boravišta bez suglasnosti vlasnika nekretnine).

Također, prvoosumnjičeni 61-godišnjak ustupio je podatke drugoosumnjičenom 51-godišnjaku koji ih je ustupio državljaninu Crne Gore, a koji je temeljem dobivenih podataka u referadi za izdavanje osobnih isprava podnio zahtjev i ishodio hrvatsku osobnu iskaznicu i putovnicu.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja uhićeno je pet osoba koje su uz kaznenu prijavu predane pritvorskim nadzornicima dok su protiv ostalih podnesene kaznene prijave.
Kaznene prijave podnesene su za kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u krivotvorenju isprava te primanje i davanje mita.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon