U Valbandonu održan seminar ''Istraživanje mjesta događaja eksplozije''

Predavanja iz područja eksplozija održali su specijalisti Protueksplozijske službe Uprave policije i PU istarske te Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'', a predstavnici Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove MORH-a prezentirali iskustva u provođenju očevida na mjestu događaja eksplozija koje su obavljali tijekom sudjelovanja u NATO operacijama

Foto: MUP

U organizaciji Uprave kriminalističke policije i Policijske akademije od 12. do 16. travnja 2021. godine u Valbandonu je održan seminar ''Istraživanje mjesta događaja eksplozije'' s ciljem stručnog usavršavanja policijskih službenika linije rada kriminalističke tehnike u policijskim upravama. Na seminaru je sudjelovalo 14 policijskih službenika iz 10 policijskih uprava te dva polaznika Ministarstva obrane RH, koji neposredno obavljaju očevide na mjestu događaja.
 
Seminar je, uz neizbježnu teorijsku podlogu, zamišljen i realiziran kroz praktične vježbe obavljanja očevida mjesta događaja eksplozije. Za prvu vježbu ''Očevid mjesta eksplozije na bankomatu'' su, u suradnji s Privrednom bankom Zagreb, osigurana dva bankomata, dok je za drugu vježbu ''Očevid mjesta eksplozije eksplozivne naprave podmetnute ispod vozila'' Služba cestovnih prometnih sredstava Uprave za materijalno financijske poslove omogućila korištenje vozila.
 
Simulacije očevida provedene su uz stručni nadzor policijskih službenika Protueksplozijske službe, vještaka za eksplozije CFIIV-a te moderatora kriminalističke tehnike, a digitalno dokumentiranje mjesta događaja provedeno je laserskim 3D skenerom te bespilotnom letjelicom.
 
Za sigurnost svih sudionika terenskih vježbi, uz pripadajuće osiguranje prostora koje je provela PU istarska, brinuli su se djelatnici Odjela hitne medicine Opće bolnice Pula te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula.
 
Nakon simuliranih očevida provedena je analiza rada na mjestu događaja te rekonstrukcija događaja kroz prezentacije polaznika seminara. Uzevši u obzir dinamiku i prezentaciju praktičnih iskustava, postignut je još jedan korak k unapređenju obrazovanja i podizanja profesionalizma policijskih službenika, u ovom slučaju kriminalističkih tehničara i policijskih službenika za očevide.
 

Stranica