Sastanak Uprave za granicu s predstavnicima eu-LISE

Slika slike/vijesti/20200123_103256.jpg

Tema sastanka bile su pripreme Ministarstva unutarnjih poslova RH za buduću provedbu Entry/Exit (EES) sustava i sustava ETIAS

FOTO: MUP

U Ravnateljstvu policije u Zagrebu, u četvrtak 23. siječnja, održan je sastanak predstavnika Uprave za granicu i Europske agencije za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA).

Sastanku su prisustvovali izvršni direktor eu-Lise Krum Garkov i šef kabineta Uku Sarekanno dok su iz Uprave za granicu nazočili pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Zoran Ničeno, voditeljica Službe za međunarodnu policijsku suradnju Dijana Sadarić, voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner i voditelj Odjela za graničnu kontrolu Denis Kukec.

Tema sastanka bile su pripreme Ministarstva unutarnjih poslova RH za buduću provedbu Entry/Exit (EES) sustava i sustava ETIAS.

Izvršni direktor eu-LISE Krum Garkov naglasio je važnost ujednačavanja standarda tehničke opreme vezano uz implementaciju EES sustava, kako bi se olakšao odabir najprikladnije tehničke opreme za određene potrebe na graničnim prijelazima.

Nadalje, predstavnici Europske agencije za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde izrazili su podršku skorom ulasku Republike Hrvatske u schengenski prostor. Naglasili su kako postoje veliki operativni interesi za uključenje naše zemlje na sve europske sustave s obzirom na dugu vanjsku granicu Europske unije i činjenicu kako je Republika Hrvatska veliki korisnik informacijskih sustava.

Naime, Republika Hrvatska je peta država članica po korištenju Schengenskog Informacijskog Sustava. Također, Agencija prepoznaje tehničku naprednost hrvatskih nacionalnih sustava i spremna je surađivati u traganju rješenja koja će omogućiti povezivanje europskih komponenata interoperabilnosti s našim sustavima.

U dijelu sastanka koji je bio rezerviran za teme od značaja za predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, predstavnici Uprave za granicu su naglasili kako je pitanje novih informacijskih sustava i njihove interoperabilnosti jedan od prioriteta predsjedanja te kako Predsjedništvo prepoznaje ključnu ulogu Agencije i Europske komisije kao nositelja implementacije.

U tom smislu Predsjedništvo će pružiti podršku iniciranjem rasprava o aktualnim temama vezanim uz informacijske sustave i interoperabilnost u odgovarajućim europskim forumima, uključujući i novoustrojenu Radnu skupinu za JHA razmjenu podataka. Kao aktualne teme istaknuta su pitanja višenamjenskog korištenja opreme nabavljene sredstvima iz različitih fondova i pitanje minimalnih tehničkih standarda za sve sustave kako bi se osigurala funkcionalna kompatibilnost potrebna za njihovo zajedničko korištenje. 

Pisane vijesti | Granica