Provedena Operativna akcija „Brzina“ – utvrđeno 7.569 prekršaja

Slika /Ilustracije/Promet/roadpol.jpg

Na području svih policijskih uprava 8.-14.8.2022. kontrolirano je gotovo  13.500 vozila

FOTO: ilustracija

Od 8. do 14. kolovoza 2022. godine na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provedena je Operativna akcija „Brzina“, europske mreže prometne policije ROADPOL, usklađena s akcijama Europske unije.

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na europskim prometnicama te (uz alkohol, mobitel i pojas) jedna od „4 glavne ubojice u prometu“  te se stoga Republika Hrvatska, kao i sve ostale zemlje Europe, tim prekršajem ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

Policijski službenici brzinu su nadzirali odobrenim metodama i uređajima, a prekršaji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila utvrđivali su se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.
 
Rezultati akcije

Pri nadzoru brzine na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj 8.-14. kolovoza ukupno je kontrolirano 13.483 vozila.

Policijski službenici prometne policije i Mobilne jedinice prometne policije utvrdili su ukupno 7.569 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, od kojih je 3.916 prekršaja utvrđeno od strane policijskih službenika, a 3.653 prekršaja utvrđena su tehničkim sredstvima (kamere).

Najviše vozila kontrolirano je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, njih 1718.

Najveći broj prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke 1052 prekršaja.

Prilikom kontrole vozila, policijski službenici su u 34 slučaja pronašli drogu.
 
Ne zaboravite!


Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.

Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.

Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.

O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila