Nogometna utakmica 6. kola Super Sport HNL-a između NK Istra 1961 i HNK Rijeka

Slika /Ilustracije/nogometna/nogomet%20ilustracija%202.jpg

Danas je u Policijskoj upravi istarskoj održan sastanak između policije i predstavnika klubova, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika

Foto: Ilustracija

U nedjelju, 21. kolovoza 2022. godine s početkom u 18:55 sati u Puli, na gradskom stadionu Aldo Drosina odigrava se nogometna utakmica 6. kola SuperSport  HNL-a između NK Istra 1961 i HNK Rijeka.
 
Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija – uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama  visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11),  Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti.  
 
S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.
 
Obavijest za posjetitelje/gledatelje 
Ulazi u stadion Aldo Drosina biti će otvoreni od 17.00 sati.  Pozivaju se posjetitelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.
 
Posebna regulacija prometa
Kako bi svi posjetitelji mogli pješice sigurno i na vrijeme doći do stadiona i nakon utakmice sigurno otići kući, od 16 do 22 sata za promet vozila bit će zatvorene:
 
 • Ulica Marsovog polja od raskrižja s Cestom prekomorskih brigada do raskrižja s Ulicom Vladimira Nazora,
 • Lošinjska ulica (zatvoren promet s raskrižjem s ulicom Marsovo polje) i
 • Ulica Mate Balote od raskrižja s Nazorovom ulicom do službenog ulaza na stadion.

Pozivamo sve posjetitelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani, a vozila premještena vozilom specijalne namjene tzv. pauk.
 
Obavijest za gostujuće navijače
Za dolazak na ulaz na južnu tribinu gradskog stadiona Aldo Drozina preporučuje se trasa:  Istarski ipsilon (auto cesta) - Stancija Peličeti (izlaz sa AC naplatne Pula) - županijska cesta ŽC 5200 (obilaznica) -  Medulinska cesta – Cesta prekomorskih brigada – Ulica Marsovog polja.

Za gostujuće navijače predviđen je prihvat od strane policijskih službenika na izlazu sa istarskog ipsilona zbog čega bi bilo poželjno da isti dođu najkasnije do 17,30 sati kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do parking prostora u ulici Marsovog polja („Parking Marsovo polje II“).

Gostujućim navijačima se preporučuje da za okrjepu i točenje goriva koriste odmorišta prije punkta predviđenog za prihvat navijača, s obzirom da će policijski službenici osiguravati preprate gostujućih navijača od izlaza sa autoceste do stadiona.

Od strane organizatora utakmice ispod tribine „zapad“ i „jug“ biti će postavljeni šankovi za prodaju bezalkoholnih pića i hrane zbog čega se gledatelji ponovno podsjećaju da im ukoliko imaju namjeravaju izaći izvan prostora stadiona tijekom utakmice neće biti omogućen povratak na tribinu.
 
Skrećemo pažnju kako Policijska uprava istarska organizatoru navedene nogometne utakmice nije izdala nikakve upute, preporuke ili naloge koji bi se odnosili na unos transparenata, majica i drugih obilježja. 
 
Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne provjere. 

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:
 • unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
 • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor te
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.
 
Ulazak u stadion odbit će se:
 • posjetiteljima pod utjecajem alkohola, 
 • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu
 • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
 • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   
 
Foto i video snimanje javnog okupljanja
Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.
Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.
 

Priopćenja | Sport