Nastavak kriminalističkog istraživanja – osim kaznenih djela zlouporabe droge, organizirali se i za krijumčarenje oružja

Radi se o nastavku međunarodnog kriminalističkog istraživanja iz travnja ove godine

Foto: MUP RH

Nakon što su policijski službenici u travnju ove godine proveli dva kriminalistička istraživanja međunarodnog karaktera te podnijeli kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ovim nastavkom kriminalističkog istraživanja obuhvaćena su četiri hrvatska državljana i to 41-, 29-, 37- i 32-godišnjak te se sumnja u počinjenje i drugih kaznenih djela.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb – su, u suradnji sa Službom Split te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli ovo kriminalističko istraživanje uz potporu EUROPOL-a, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe droge i krijumčarenja oružja u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, sumnja se kako je 29-godišnjak, najkasnije od 22. lipnja  2020. do najranije 30. lipnja 2020., na području Zagreba, potom Španjolske, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja, a kako bi kontinuiranom nabavkom, prijevozom i preprodajom marihuane na ilegalnom narkotržištu stekao nepripadnu materijalnu korist.  

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prijevoz i rutu transporta 29-godišnjak je organizirao njeno ukrcavanje u kamione te daljnji prijevoz pod krinkom legalnog transporta. Tako je jednom prilikom nabavio 171 kilogram marihuane koju je na području Španjolske preuzeo 37-godišnjak i ukrcao u teretno vozilo te ju trebao prevesti do odredišta kojeg je odredio 29-godišnjak. Međutim, u tome su ga spriječili francuski policijski službenici koji su ga, po prelasku granice na područje Francuske, zaustavili, pronašli i zaplijenili drogu, a njega uhitili.

Na opisani način je počinjeno kazneno djelo zločinačkog udruženja te kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Nadalje se sumnja kako su 41-godišnjak i 29-godišnjak najkasnije od 21. svibnja 2020. do najranije 29. lipnja 2020. na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije povezali u zajedničko djelovanje 37- i 32-godišnjaka te druge za sada nepoznate osobe, između sebe podijelili uloge radi pribavljanja, prijevoza i prijenosa većih količina oružja i streljiva preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, kao i same preprodaje, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi.
Krijumčarenje oružja su realizirali tako da je 41-godišnjak zatražio ponudu i cijene dostupnog oružja od 29-godišnjaka koji se s time obratio 32-godišnjaku. Nakon pregovora, 32-godišnjak je poslao ponudu za prodaju ukupno 31 komada zabranjenog oružja koje se nalazi u Kategoriji A Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i to za 18 tisuća eura.

Po postignutom dogovoru 29-godišnjak je angažirao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cijenu i mjesto isporuke oružja na koje je, po uputama 29-godišnjaka, 37-godišnjak otputovao teretnim vozilom za Italiju preko Slovenije radi predaje naručenog oružja i streljiva za koje je preuzeo 50 tisuća eura. Novac je dostavio 29-godišnjaku koji ga je razdijelio članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima.

Na jednak način je 41-godišnjak 28. i 29. lipnja 2020. godine u najmanje dva navrata  radi preprodaje oružja od 29-godišnjaka zatražio novu ponudu oružja koju je ovaj ponovno pribavio od 32-godišnjaka i to za ukupno 30 komada zabranjenog  oružja koje se nalazi u Kategoriji A te 8 komada oružja iz Kategorije B Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Na opisani način počinjeno je kazneno djelo zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

U pretragama domova i drugih prostora osumnjičenih osoba pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, futrole i ostala oprema, razno streljivo, popisi dijelova oružja, streljiva  i kripto telefona, veća količina novca, jedan omot bruto težine 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne bruto težine 12,955 grama suhe biljne materije nalik na marihuanu, uređaji za pohranu memorije, mobilni uređaji i prijenosna računala.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Kriminalističko istraživanje provedeno je uz potporu EUROPOL-a i u partnerskoj suradnji s policijama iz Francuske, Nizozemske, Belgije i Švicarske Konfederacije.  
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon