Prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Poljanak

Slika /slike/default-news-image.jpg

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci dovršili su kriminalističko istraživanje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva za čije počinjenje se sumnjiči 76-godišnji državljanin Srbije

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 76-godišnjak od 25. kolovoza do 10. studenoga 1991. godine, na području Korenice i okolnih mjesta, kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. „SAO Krajine“ obavljao dužnost komandanta štaba Teritorijalne obrane i time bio odgovoran za događaje i postupanja pripadnika Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojbi, kao i za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila za vrijeme oružanih sukoba, te je kao takav znao i propustio spriječiti i suzbiti represiju, psihičko i fizičko zlostavljanje i  ubijanje civilnog stanovništva koje su činili pripadnici Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojbi.

Utvrđeno je da je, za sada više nepoznatih pripadnika paravojnih jedinica, bez ikakva povoda i razloga u mjestu Poljanak, vatrenim oružjem i drugim sredstvima ili na drugi način usmrtilo 13 civila.

Sumnja se da su:

- 8. listopada 1991. godine ispred njegove kuće ustrijelili tada 56-godišnjeg nenaoružanog civila Tomu Vukovića,

- 24. listopada 1991. godine pored njihove obiteljske kuće, na stablo objesili, 46-godišnjeg sina Milana i 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara,

- 7. studenoga 1991. godine, uz prijetnju oružjem i fizičkom silom, iz obiteljske kuće istjerali 57-godišnjeg Ivana i 53-godišnjeg Nikolu Vukovića te ih ustrijelili vatrenim oružjem. Također, isti dan i na isti način istjerali su iz obiteljskih kuća civile 68-godišnju Luciju Vuković, 80-godišnjeg Danu Vukovića, 52-godišnjeg Vjekoslava Vukovića, 74-godišnjeg Danu Vukovića, 65-godišnju Milku Vuković, 51-godišnjeg Josipa Matovinu i 79-godišnjeg Nikolu Matovinu  nakon čega su ih poredali ispred zida kuće i usmrtili vatrenim oružjem. Pored navedenog, 65-godišnjeg Nikolu Vukovića usmrtili su ubacivanjem ručne bombe u kuću u kojoj se nepokretan nalazio.

Osumnjičeni 76-godišnji državljanin Srbije, osim što navedeno nije spriječio kao komandant štaba Teritorijalne obrane, nije poduzeo ništa da se otkriju i kazne počinitelji ovih zločina. Nadalje, osumnjičeni je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je to bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo psihički i fizički zlostavlja te potom i ubija.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona RH policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu u Rijeci.


Priopćenja