Predstavnici Obalne straže Talijanske Republike na sastanku u luci Rijeka

Slika Vijesti/2021/07/16-07-000.jpg

Predstavnici Talijanske Obalne straže prezentirali su mogućnosti broda „Natale de Grazia“ koji je dug 34 metra, širok 8 metara, a posada mu broji 10 članova

Foto: MUP

Susret se održao u četvrtak, 15. srpnja u organizaciji Veleposlanstva Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, a Obalnu stražu Talijanske republike predstavljati su zapovjednik broda „Natale de Grazia“ Massimiliano Quinto i poručnik Sorrenti.
 
Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Generalnog Konzulata Talijanske Republike u Rijeci, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci, Davide Bradanini te Ileana Grbić. Navedena inicijativa pokrenuta je povodom skorog preuzimanja predsjedanja Forumom Europskih obalnih straža od strane Republike Hrvatske.  
 
Predstavnici Talijanske Obalne straže prezentirali su mogućnosti broda „Natale de Grazia“ koji je dug 34 metra, širok 8 metara, a posada mu broji 10 članova.

Brod Natale de Grazia
 
Njime se na području zone odgovornosti lučkih vlasti u Cataniji obavlja nadzor državne granice na moru te provode akcije traganja i spašavanja na moru. Brod je izgrađen u brodogradilištu „Intermarine“ u Messini, nepotopive je konstrukcije, konstruiran je da je u mogućnosti obavljati zadaće pri brzini vjetra od 7 Bofora (50-61 km/h) te pri stanju mora 6 (olujno more s valovima visine od 4 do 6 metara).
 
U obavljanju poslova nadzora državne granice na moru te kod akcija traganja i spašavanja može primiti do 55 osoba u unutrašnjosti broda kao i dodatnih 70 osoba na palubi broda.
 
Brod je nabavljen sredstvima Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, u sklopu posebnih djelovanja (Specific Action). Cijena mu  je bila oko 6 milijuna €, a postupak nabave od ideje do realizacije trajao je oko šest godina.
 
Također, strane su kolege razgledale  ophodni brod  P-105, „Marino Jakominić“, a zapovjednik broda Aljoša Podobnik ukratko prezentirao tehničke karakteristike broda te područje djelovanja kao i  poslove linije rada pomorske policije.
 
Ispred Ravnateljstva policije sudjelovali su i voditeljica Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka, Mirna Kovač Bašić, Boris Butorac iz Službe pomorske i aerodromske policije te voditelj Odjela pomorske policije Ante Prgin.

Pisane vijesti | Granica