Otvoren je regionalni seminar o borbi protiv kriminalnih skupina uključenih u krijumčarenje migranata

Tijekom naredna dva dana policijski eksperti 12 nacionalnih policija, EUROPOL-a, Frontex-a i Zajedničke koordinacijske platforme razmjenjivat će iskustva i  primjere dobre prakse za poboljšanje zajedničke borbe u suzbijanju krijumčarenja migranata

FOTO: MUP RH

U organizaciji hrvatske i francuske policije u Ravnateljstvu policije u Zagrebu danas, 8. studenog, započeo je regionalni seminar pod nazivom „Jačanje borbe protiv kriminalnih skupina uključenih u krijumčarenje migranata“ na kojem su sudjelovali stručnjaci iz 12 nacionalnih policija te predstavnici Europola, Frontex-a i Zajedničke koordinacijske platforme (Joint Coordination Platform), policijski časnici za vezu, načelnik francuske Granične policije Fabrice Gardon, načelnik francuskog Središnjeg ureda za suzbijanje krijumčarenja (OCRIEST) Xavier  Delrieu te član specijaliziranog ureda pariškog javnog tužitelja Erwann Tor.

Strateško partnerstvo

Seminar se održava u sklopu hrvatsko-francuske strateške suradnje koja je dodatno osnažena Deklaracijom o Hrvatsko – francuskom strateškom partnerstvu koju su potpisali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron tijekom službenog posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj u studenom 2021. Deklaracijom je usuglašeno dodatno ojačavanje suradnje koja naravno uključuje i onu iz djelokruga rada policija na bilateralnoj razini, potom razini Europske unije, ali i području Jugoistočne Europe u svrhu konkretnog doprinosa europskom policijskom partnerstvu te stabilnosti i prosperitetu na području regije.

Ministri unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović i Francuske Republike Gérald Darmanin, još su u studenom 2021. načelno podržali jačanje suradnje u području unutarnjih poslova te inicirali sastanak na razini glavnih ravnatelja policije, a u kontekstu pripreme potpisivanja novog Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva.

Intenziviranje suradnje ogleda se i u bilateralnom sastanku čelnika hrvatske i francuske policije između glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i glavnog ravnatelja francuske policije  Frédérica Veauxa - a koji se održao uoči multilateralnog sastanka čelnika policija Jugoistočne Europe (Southeast European Police Chiefs Meeting – SEEPCM) na kojem su uz francuskog i hrvatskog čelnika policije i izvršnu direktoricu Europola sudjelovali i čelnici te predstavnici policijskih organizacija Slovenije, BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA), Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Rumunjske, Grčke i Bugarske te voditelj Joint Coordination Platform (JCP-a) Berndt Körner.
 
Današnji regionalni seminar

Na samom početku seminara sudionike su pozdravili i uvodno im se obratili voditelj Zajedničke koordinacijske platforme Berndt Körner, ravnatelj francuske granične policije Fabrice Gardon, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj NJ. E. Gaël Veyssière te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, koji je i otvorio seminar.

U svojim obraćanjima kao ključni dio suzbijanja svih oblika kriminaliteta, a posebice krijumčarenja ljudima, koji su tema današnjeg seminara, govornici su istaknuli važnost suradnje.

U tom smislu voditelj Zajedničke koordinacijske platforme Berndt Körner istaknuo je nedavno provedene koordinirane Zajedničke akcijske dane koje su provela tijela za provedbu zakona 28 zemalja u listopadu ove godine, a koji su rezultirali uhićenjem 382 osobe i otvaranjem 130 novih istraga. Naglasio je kako je provedena akcija primjer važnosti zajedničke suradnje. „Važna je suradnja od mjesta polazišta do mjesta odredišta“ istaknuo je voditelj Körner.

Naveo je i kako trenutni glavni globalni problemi kao što su klimatske promjene, pandemija koronavirusa, promjene u tržištima rada i sl. imaju značajan utjecaj na migracijske tokove i krijumčarske rute te je u tom kontekstu potrebno zajednički raditi na sprečavanju, ali i sanaciji posljedica. 

Ravnatelj francuske granične policije Fabrice Gardon istaknuo je značajnu ulogu granične policije u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudima koja svojim radom izravno utječe na sigurnost građana. U tom kontekstu naglasio je važnost suradnje jer:
 
  • „Borba protiv nezakonitih migracija izuzetno je važna, a Balkanska ruta bilježi porast i jedna zemlja ne može se boriti sama. Potrebna je suradnja i tu mislim na prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka, maksimalno iskorištavanje europskih alata, ali nadasve potrebna je trajna i koordinirana suradnja.“

U svom obraćanju okupljenima glavni ravnatelj policije Nikola Milina također se osvrnuo na važnost suradnje i istaknuo:
 
  • “Naša je namjera jačanje operativne uloge i opsežniji doprinos istragama s posebnim fokusom na visokorizične kriminalne mreže i ključne pojedince u lancu organiziranih kriminalnih skupina za provedbu kriminalnih aktivnosti povezanih s krijumčarenjem i trgovanjem ljudima, a što se očituje u našim dosadašnjim aktivnostima i sudjelovanju u okviru prioriteta EMPACT „Krijumčarenje migranata“.

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj NJ. E. Gaël Veyssière izrazio je zadovoljstvo današnjim okupljanjem kojim su hrvatska i francuska policija održale obećanje iz svibnja 2022. kada je na održanom multilateralnom sastanku čelnika policija Jugoistočne Europe zaključeno kako je potrebno osnažiti regionalnu suradnju u borbi protiv prijetnje koju izazivaju veliki migracijski tokovi. Od tada do danas održani su razni seminari na aktualne teme, a završetak je upravo današnji regionalni seminar koji okuplja međunarodne agencije i policijske eksperte.  

Osvrnuo se i na potpisanu Deklaraciju kojom je pojačana suradnja Francuske i Hrvatske u borbi protiv djelovanja kriminalnih skupina, a za što je potrebno i uključivanje partnera iz regije.

Veleposlanik Veyssière također je istaknuo:“ Migranti su žrtve organiziranog kriminala te se u tom kontekstu radi o velikoj prijetnji miru i stabilnosti ove regije na što dodatno utječe rat u Ukrajini. Izbjeglice su pogotovo ranjive u kontekstu trgovine ljudima te je potrebno jačati suradnju policija u regiji u operativnom i tehničkom smislu.“ 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović na samom je početku još jednom zahvalio francuskoj Vladi i francuskom predsjedniku koji je zajedno s hrvatskim predsjednikom Vlade RH postavio okvir za jačanje zajedničke suradnje, a u tom strateškom partnerstvu posebno je područje posvećeno sigurnosnim pitanjima gdje policije imaju zapaženu ulogu.

Tom je prilikom naglasio:
 
  • “Niti jedna policija ne može sama jer su izazovi transnacionalne i transgranične prirode i ako naša suradnja nije transnacionalna i transgranična tada ne znam čemu se možemo nadati“, rekao je ministar Božinović i nastavio kako se nalazimo u razdoblju povećanog pritiska nezakonitih migracija kada bilježimo povećanje nezakonitih ulazaka u EU od 123 % na Istočno-mediteranskoj ruti te povećanje broja migranata od skoro 200 %  na Zapadno-balkanskoj ruti.

Naveo je kako su  upravo zbog toga ovakvi sastanci nužni, radi razmjene mišljenja i otvorenog razgovora o izazovima te pronalasku rješenja.
 
  • „Važno je pronaći rješenja kako zajednički odgovoriti s jedne strane na humanitarne procese koji se događaju, ali i sigurnosne rizike koji idu uz to“, izjavio je ministar Božinović.  

Govoreći o rezultatima rada hrvatske policije, potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je  kako je tijekom njegovog mandata uhićeno više od 5000 krijumčara, ali je siguran da te brojke mogu biti i veće jačanjem suradnje i dodatnim iskoracima u međusobnoj pomoći. „Suradnja je put koji moramo intenzivirati i to u svim policijskim poslovima. Snažnija, učinkovitija suradnja s policijama susjednih zemalja vodi do boljih rezultata“, zaključio je ministar.

Ministar je na kraju zahvalio francuskoj strani na dvije temeljne inicijative na kojima su ustrajali u sklopu svog predsjedanja Vijećem Europe unije, a to je – kao prvo - korak više u donošenju novog Pakta o migracijama i azilu kao zajedničkoj politici prema migracijama te – kao drugo - reforma Schengena koja će od 1. siječnja dobiti jedan svjež pogled na stvari, jer kako je istaknuo ministar „nadamo se da će se Hrvatska do tada pridružiti kao punopravna članica Schengenskog prostora.“   

Radni dio seminara nastavljen je izlaganjima nacionalnih, francuskih i stručnjaka europskih agencija koje sudjeluju u borbi protiv krijumčarenja ljudima.

Pisane vijesti | Krijumčarenje ljudima