Hrvatska policija kao potpora Frontexu u provedbi međunarodne operativne vježbe u Njemačkoj

Hrvatska kao članica EU i partnerska akademija FRONTEX-a zadužena je uz podršku Frontex-a i za provođenja obuka ne samo u Policijskoj akademiji u Zagrebu već i u državama članicama EU.

FOTO: MUP
 
Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 06. veljače 2017. godine postala je Partnerska FRONTEX akademija (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu – FRONTEX). Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje i organizaciju tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a.
Hrvatska kao članica EU i partnerska akademija FRONTEX-a zadužena je uz podršku Frontex-a i za provođenja obuka ne samo u Policijskoj akademiji u Zagrebu već i u državama članicama EU.
Slijedom navedenog u Njemačkoj u Sankt Augustinu u vremenu od 25. studenog do 1. prosinca 2018. na zahtjev Frontexa i uz potporu zemalja članica provodi se FRONTEX-ova Obuka za policijske službenike zemalja članica EU (EBCGT LBS Officer Training - Obuka policijskih službenika granične policije država članica EU i priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama).
Ova Frontex-ova vježba organizirana je na zahtjev Njemačke uz sudjelovanje ostalih zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, koje su trenutno suočene s problematikom migracijske krize unutar EU s ciljem jačanja unutarnjih graničnih kontrola u Schengenskom prostoru uz poduzimanje zajedničkih mjera i  radnji s ciljem jačanja vanjskih granica EU, uz tehničku i financijsku potporu Frontexa.
Ova vježba provodi se u moderno opremljenom centru Savezne policije gdje se provode i obuke specijalnih jedinica GSG 9, helikopterske i prometne jedinice, u području kriminalističke tehnike i granične policije te  druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke. Istodobno FRONTEX, kao europska agencija za graničnu i obalnu stražu pomaže državama članicama u cilju jačanja upravljanja i sigurnosti vanjskih granica EU-a i podupiranja nacionalnih graničnih policija te pripreme policijskih službenika na sve izazove migracijska krize EU.
Međunarodnu operativnu vježbu u Njemačkoj provode treneri iz Njemačke, Estonije, Finske, Poljske, Grčke, Austrije i Hrvatske,  Krešimir Kaniža (Frontex-ov trener, policijski službenik Uprave za granicu, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice) i Mirjana Abramović (koordinatorica Frontex aktivnosti u ime partnerske Frontex akademije i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja Policijske akademije, također Frontexov trener).
Ova vježba provodi se za 18 policijskih službenika granične policije iz Njemačke, Nizozemske, Poljske i Austrije, Portugala, Estonije i Hrvatske (Valentina Rimpf, PU zagrebačka) u formi radionica policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija sačinjenih za obuku granične policije vezano uz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć, te taktiku postupanja prilikom zaticanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.
Od strane predstavnika Frontexa naglašeno je da je projekt „Land Border Surveillance Officers Training“ proglašen najuspješnijim za 2017. godinu uz već odlične evaluacije i za 2018. godinu.
Kroz provedbu ove međunarodne vježbe u Njemačkoj, također kroz temu: „Land Border Surveillance Officers Training“, posebnu pozornost i zahvalnost uz naglasak na spremnost, profesionalnost i stručnost, predstavnici Frontexa usmjerili su na trenere ovog projekta: Jochena Grubena, Alexandra Dan Zapodeanua, Patrick Simona, Andrzeja Nania, Aleksadnra Raketskog, Georgiosa Vryzasa, Krešimira Kanižu i Mirjanu Abramović te njihov neprocjenjiv doprinos u obrazovanju i edukaciji policijskih službenika država članica EU.
Značajnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih scenarija kroz operativnu vježbu u Sankt Augustinu pružili su  i policijski službenici Policijske akademije Robert Kralj, Siniša Jasić i Ivana Herceg te Natalija Jovan iz PU zagrebačke na čemu su se posebno zahvalili iz Savezne policije Njemačke. Ovo je drugi put da se uz potporu partnerske Frontex akademije iz Zagreba provodi obuka u Njemačkoj  a što je rezultat uspješne međunarodne suradnje država članica i Frontexa.


Pisane vijesti