Policija zaplijenila veće količine oružja i streljiva

Na području više policijskih uprava provedeno je kriminalističko istraživanje kojim je zaplijenjena veća količina vatrenog oružja, minskoeksplozivnih sredstava i opojnih droga

FOTO: PU
Tijekom istraživanja zaplijenjeno je 20 automatskih pušaka, 14 pušaka, 12 pištolja, 104 spremnika, 9 209 komada streljiva, 4 prigušivača, 1 045 inicialne kapisle, 4 optike, 7 tromblonska nastavka, 10,3 metra sporogorećeg štapina, 2 detonatora, 350 g eksploziva i 1 kg baruta.  
O navedenim kriminalističkim istraživanja policijske uprave izvijestile su pojedinačno - PU osječko baranjskaPu zadarska,  Pu brodsko posavkaPu istarskaPu sisačko moslavačka,  Pu virovitičko podravskaPu dubrovačko neretvanska.
Najviše je oružja i to 4 677 zaplijenjeno je na području osječko baranjske policijske uprave koja je ujedno i začetnik ovog opsežnog kriminalističkog istraživanja.
55-godišnji i 41-godišnji hrvatski državljanin s osječkog područja počinili su nekoliko kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanje, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Od lipnja do 28. studenog 55-godišnjak je putem oglasnika prodao više komada spremnika za streljivo za automatsko oružje, streljivo, pušku i tromblonski nastavak za pušku, čije je posjedovanje građanima zabranjeno.
Policijski službenici policijske uprave zadarske svojim su kriminalističkim istraživanjem obuhvatili  četvoricu hrvatskih državljana sa šireg zadarskog područja u dobi od 30, 33, 46 i 70 godina.
Izvršenim pretragama stambenih i poslovnih objekata kao i osobnih automobila pronađen je i oduzet veći broj automatskog, poluautomatskog i kratkog vatrenog oružja, ručnih bombi, sporogorećeg štapina, više tisuća komada streljiva raznih kalibara, kao i više komada hladnog oružja koje je zakonom zabranjeno posjedovati i pored zapljene s osječkog područja predstavlja drugu po veličini zapljenu ovog kriminalističkog istraživanja.
Na području PU istarske policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 60-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari i 35- godišnjak prekršaj iz Zakona o oružju.
Prilikom pretrage kod 60-godišnkak, policijski službenici pronašli su  automatski pištolj tzv. škorpion s četiri pripadajuća spremnika i 93 komada streljiva, pušku s užljebljenom cijevi s pripadajućim spremnikom i 25 komada streljiva, revolver s 44 komada streljiva te šest komada lovačkog streljiva.  Kod 35-godišnjaka pretragom je pronađena malokalibarska puška s montiranom optikom i pripadajućim spremnikom, optički nišan i 46 komada streljiva.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ukupno je podnijeto 25 Kaznenih prijava protiv 14 osoba nadležnom Državnom odvjetništvu i 7 Optužnih prijedloga protiv 7 osoba nadležnim Prekršajnim sudovima.  
 


Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon