Godišnji sastanak graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Traže se načini dodatne suradnje na području nezakonitih migracija

FOTO: PU zadarska

U srijedu, 17. veljače u prostorijama Policijske uprave zadarske održan je redovni godišnji sastanak šefova graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hrvatski domaćin bio je pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno sa suradnicima, dok je na čelu delegacije granične policije Bosne i Hercegovine bio ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Kako je uobičajeno na sastanku, kojem je cilj daljnje jačanje suradnje dviju graničnih policija, razmijenjeni su podaci odnosno pokazatelji stanja i kretanja nezakonitih migracija na zajedničkoj granici, a sastanak je nastavljen raspravom o mogućnostima proširenja suradnje graničnih policija.

Posebice se to odnosi na tješnju suradnju na području uvijek aktualne problematike nezakonitih migracija, dodatno opterećenu pandemijom bolesti COVID-19. Obje su strane tom prilikom konstatirale kako je, unatoč epidemiološki izazovnoj godini, operativna suradnja i dalje na visokoj razini, a brza razmjena informacija posebno je naglašena.

 „Posebno bih naglasio važnost brze razmjene informacija, a što nam se u proteklom razdoblju pokazalo od vitalne važnosti u sprječavanju nezakonitih migracija“ –  naglasio je načelnik Ničeno.  
  
Također, obje su strane iskazale spremnost za nastavak provedbe mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu čim se za to steknu uvjeti, s obzirom na to da se trenutno ne provode zbog povećanog rizika od širenja bolesti COVID-19.

Nezaobilazna tema bila je aktualna situacija sa stalnim pokušajima nezakonitih prelazaka državne granice od strane migranata koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine, a koju situaciju treba sagledati kako s humanog, tako i sa sigurnosnog aspekta. Obje su granične policije izrazile svoju zabrinutost trenutnim stanjem u kojem se na području Bosne i Hercegovine ne samo na graničnoj crti, već i unutrašnjosti teritorija sve češće evidentiraju međusobni sukobi migranata koji završavaju teškim ozljeđivanjima te smrtnim posljedicama.

Ravnatelj Galić se zahvalio na organiziranju sastanka i naglasio: „ U globalnim izazovima kao što su migracije najvažnija je profesionalnost, stručnost i suradnja policija. Ne trebamo zanemariti niti sigurnosni aspekt migracija budući da se migranti  u najvećem broju predstavljaju kao osobe bez ikakvih dokumenata, a borave u BiH te pokušavaju nezakonito prijeći u Republiku Hrvatsku.“ Također je istaknuo kako je vrlo važno i pitanje odgovarajuće pravne regulative koja prati taj rad te naglasio potrebu usklađivanja iste u Bosni i Hercegovini, poglavito u dijelu prilagodbe ustrojstva granične policije novim izazovima.

U daljnjem tijeku radnog posjeta, voditeljica Mirna Kovač Bašić održala je prezentaciju rada Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka s aspektom na nadzor morske granice koju Republika Hrvatska dijeli s Bosnom i Hercegovinom, prvenstveno u cilju priprema za ovogodišnju turističku sezonu. Naime, zbog složenih pravila prelaska granice uzrokovanih pandemijom, a svjesni kako će određene mjere moguće biti na snazi i tijekom ove turističke sezone, dogovoreno je provođenje svih mjera i radnji u cilju osiguranja maksimalne protočnosti prometa putnika i vozila preko graničnih prijelaza između dviju zemalja, posebno u vremenima očekivanih vršnih opterećenja.
 
Zaključno, obje su strane zadovoljne dosadašnjom suradnjom koja se provodila bez poteškoća i na visokoj profesionalnoj razini. Dogovoren je nastavak suradnje te kontinuitet razmjene informacija, uključivši operativnu suradnju na svim razinama.
 
Članovi hrvatske delegacije  uz načelnika Ničena bili su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina i voditeljica Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Mirna Kovač Bašić, dok se ravnatelju Galiću pridružio Vladimir Popović, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH.

Pisane vijesti | Granica