„Dan bez poginulih u prometu“: U Republici Hrvatskoj bez izgubljenih života na cestama

Slika /Ilustracije/ROADPOL/Roadpol Dani sigurnosti1.jpg

Unatoš brojnim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama na hrvatskim prometnicama, za ovaj dan možemo reći da je drugu godinu za redom u Republici Hrvatskoj ovaj cilj postignut

FOTO: ilustracija

Kampanja „Dani sigurnosti u prometu“ Europske mreže prometne policije ROADPOL, odvijala se u zemljama članicama Mreže od 16. do 22. rujna 2023. godine, pod sloganom „Ostani živ i spasi živote drugih!“

Svrha kampanje je smanjenje broja smrtno stradalih u prometu, a središnji događaj kampanje bio je „Dan bez poginulih u prometu“, koji se održao 20. rujna.

U svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačale su se preventivno-represivne aktivnosti policije uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Naglasak je bio na suzbijanju prometnih prekršaja iz skupine „četiri glavne ubojice u prometu“:
  • brzine,
  • alkohola,
  • nekorištenja sigurnosnog pojasa te
  • nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.
 
Cilj „Dana bez poginulih u prometu“ je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu barem na jedan dan - dan u kojem nitko neće izgubiti život na europskim cestama.

Ponosni smo što drugu godinu za redom možemo reći da je u Republici Hrvatskoj - cilj postignut!

Hrvatska je tako jedna od 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba.

Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Finska, Letonija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška i Slovenija.

Na Dan bez poginulih u prometu u zemljama članicama tako je zabilježeno 40% manje smrtno stradalih u odnosu na prosjek od 70 poginulih sudionika u prometu u Europi svakoga dana.

Na cestama Republike Hrvatske 20.09.2023. dogodila se 21 prometna nesreća s nastradalim osobama, od kojih tri pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća.
Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodile su se tri nesreće s teško ozlijeđenim osobama.
Ukupno je ozlijeđeno 26 osoba.

Zahvaljujemo svim sudionicima u prometu na poštivanju prometnih propisa - odgovornim ponašanjem u prometu spasili smo živote!
 


 
Proširite vijest o „Danima sigurnosti u prometu“ i postanite dio konstruktivnog dijaloga na društvenim mrežama uz hashtagove:  #ROADPOLSafetyDays #VisionZero #ZeroMeansLife.

Nije potrebno mnogo kako biste postali pravi heroji: poštujte prometne propise, pazite na sebe i druge sudionike u prometu. Budite dio promjena!
 

Priopćenja | Promet i vozila