Proveden nadzor teretnih automobila i autobusa

Slika /Ilustracije/Promet/Kamion.jpg

Ukupno je naplaćeno 22.722 eura novčanih kazni

FOTO: ilustracija

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije samostalno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa Službe za mobilne inspekcijske nadzore, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, provode pojačan nadzor teretnih automobila i autobusa, odnosno vozača navedenih vozila.

Nadzor je proveden 15. - 25. rujna u gradu Zagrebu, na državnoj cesti D2 te autocestama A1, A3 i A4.
 
  • Nadzorom teretnog automobila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da vozač u tovarnom prostoru prevozi oko 7 prostornih metara drva graba, bukve i johe izrezanih u metrice, a da za ista nema potrebnu dokumentaciju, niti su propisno označena. Vozač nije položio KOD 95 te je također utvrđeno da manipulira podacima tahografskog uređaja. Pregledom vozila utvrđen je opasan tehnički nedostatak. Suvozač je policijskim službenicima dragovoljno izručio više paketića ispunjenih sumnjivom biljnom materijom zelene boje karakterističnog izgleda za konoplju tipa droga. Vozač i suvozač su privedeni na kriminalističko istraživanje.
 
  • Provedenim nadzorom teretnog automobila i priključnog vozila bosanskohercegovačkih registarskih oznaka utvrđeno je da vozač manipulira tahografskim uređajem zbog čega mu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 613,33 eura, dok je pravnoj osobi naplaćeno 2206,67 eura.
 
  • Tijekom provedbe nadzora teretnog automobila i priključnog vozila hrvatskih registarskih oznaka kod vozača je preliminarnim ispitivanjem na prisutnost droga utvrđena prisutnost THC-a u organizmu. Ponuđeno izuzimanje krvi i urina radi analize vozač je odbio te je uhićen i priveden u policijsku postaju.
 
  • Tijekom provedbe nadzora teretnog automobila i priključnog vozila hrvatskih registarskih oznaka kod vozača je preliminarnim ispitivanjem na prisutnost droga utvrđena prisutnost THC-a u organizmu. Ponuđeno izuzimanje krvi i urina radi analize je odbio. Vozač je policijskim službenicima dragovoljno izručio staklenu posudu ispunjenu biljnom materijom mirisa i izgleda karakterističnog za drogu tipa konoplja marihuana težine cca 5 grama. Zbog počinjenih prekršaja uhićen je i priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.
 
  • Provedenim nadzorom teretnog automobila i priključnog vozila slovenskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač u više navrata upravljao vozilom bez umetnute kartice vozača u tahografskom uređaju, a na koji način je uništio, zatajio i trajno uništio podatke koji su trebali biti zabilježeni na tahografskom uređaju i kartici vozača. Vozaču je zbog počinjenog prekršaja naplaćena novčana kazna iznosu od 613,33 € dok je fizičkoj osobi obrtniku naplaćena kazna iznosu od 2,206,67 €.
 
  • Provedenim nadzorom teretnog automobila i priključnog vozila rumunjskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač, koji je ujedno i fizička osoba obrtnik, rukovao tahografskim listićima i tahografskim uređajem na način na koji je prikrio, zatajio i trajno uništio podatke koji su trebali biti zabilježeni na tahografskim listićima, odnosno tahografske listiće za prethodno razdoblje je uništavao te za taj period ispisivao potvrdu o aktivnostima vozača na kojoj je odmarao.  Zbog utvrđenih prekršaja je vozaču, koji je ujedno i fizička osoba obrtnik, naplaćeno 2,206.67 € kazne.
 
  • U suradnji s inspektorima cestovnog prometa Službe za mobilne inspekcijske nadzore, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, kontroliran je teretni automobil i priključno vozilo srpskih registarskih oznaka. Izvršenim nadzorom vozila, vozača, tahografskog uređaja, kartice vozača i ostale dokumentacije utvrđeno je da vozač ne posjeduje odgovarajuću dozvolu za izvanredni prijevoz. Zbog počinjenog prekršaja pravnoj osobi izdan prekršajni nalog u iznosu od 4650 €.
 
  • Tijekom nadzora autobusa makedonskih registarskih oznaka utvrđeno je da su vozači rukovali tahografskim uređajem i karticama vozača na način na koji prikrivaju, taje i trajno uništavaju podatke koji bi trebali biti pohranjeni na tahografskom uređaju i karticama vozača. Zbog počinjenih prekršaja svakom vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu od 613,33 € dok je pravnoj osobi naplaćena novčana kazna u iznosu od 4412 €.
 
  • U suradnji s inspektorima cestovnog prometa Službe za mobilne inspekcijske nadzore, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, kontroliran je teretni automobil i priključno vozilo bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Nadzorom je utvrđeno da je vozač za vrijeme vožnje kod sebe posjedovao više od jedne valjane kartice vozača, dok je također utvrđeno da obavlja izvanredni prijevoz koji je nepravilno označen. Zbog počinjenog prekršaja pravnoj osobi izdan prekršajni nalog u iznosu od 5200 €.
 
  • Provedenim nadzorom teretnog automobila i priključnog vozila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač prekoračio dozvoljeno vrijeme vožnje, zbog čega je protiv njega pokrenut prekršajni postupak.
 
  • Provedenim nadzorom teretnog automobila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da vozilo premašuje najveću dopuštenu masu za 6840 kg. Pregledom vozila na cesti utvrđeno je da je tehnički neispravno, ima opasan tehnički nedostatak jer mu je napuknut kočioni disk na drugoj osovini te mu je oštećen pneumatik u gazećem sloju.
 
Ukupno je naplaćeno 22.722 eura novčanih kazni.
 

Priopćenja | Promet i vozila