Računalna sigurnost

Slika /policija/racunalna_sigurnost_pexel_com.jpg
Računalna sigurnost u današnje je doba vrlo važan dio informatičke pismenosti i što više ljudi pokaže interes za stjecanjem takve vrste znanja, to je veća vjerojatnost da će informacijsko komunikacijske tehnologije početi ispunjavati svoj puni smisao.

Budući svakodnevno primamo e-mail upite građana vezano za ovu aktualnu temu, a u suradnji s CARNet-om, predlažemo vam da, ukoliko ste zainteresirani naučiti kako se zaštititi u domeni interneta, odnosno gdje pronaći korisne informacije kako se obraniti od virtualnih, ali nevjerojatno moćnih internetskih zlonamjernika i napasnika, gdje pronaći razne informacije o njima te, također vrlo bitno, kome se obratiti za pomoć, otvorite slijedeći link:

http://www.carnet.hr/tematski/sigurnost/

Naime, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet počela je u sklopu svog web sjedišta objavljivati tematske brojeve posvećene aktualnostima u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Riječ je o "tromjesečniku", koji za cilj ima o određenoj temi informirati i educirati širu javnost, na njoj razumljiv način.

Prvi tematski broj, posvećen računalnoj sigurnosti, realiziran je u suradnji s CARNet CERT-om, Nacionalnim centrom za sigurnost računalnih mreža, a upravo njega možete vidjeti na spomenutom linku.

Također, u posljednje je vrijeme u porastu broj lažnih internetskih trgovina kojima je cilj krađa osobnih podataka i financijskih sredstava hrvatskih građana. CARNET poziva korisnike da prije online kupovine provjere internetske trgovine na besplatnom servisu iffy.cert.hr.Servis CERT iffy, prije ili prilikom online kupovine, korisnicima omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetske trgovine je na stranici iffy.cert.hr upisati ili zalijepiti URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.