Financijske mule - posrednici pri prijenosu nezakonito stečenog novca


Financijske muleIlustracija: Europol

Financijske mule su osobe koje za određeni iznos naknade na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac. Novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela Računalna prijevara, a nakon što je uplaćen na njihov račun financijske ga mule prosljeđuju dalje, najčešće u prekomorske zemlje, za što dobivaju proviziju.

Ovakav način pranja novca u Hrvatskoj intenzivnije se počeo javljati 2014. godine. Osobama iz Hrvatske su na njihove račune poslovnih banaka uplaćivana financijska sredstva iz inozemstva, koja su podizali i uplaćivali dalje na druge račune najčešće pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija. Tijekom godina način počinjenja ovog kaznenog dijela se mijenjao, ali je uvijek uključivao uplate financijskih sredstava iz inozemstva na račune poslovnih banaka u Hrvatskoj. Iako osobe nisu izravno uključene u nezakoniti način stjecanja novca, na ovaj način ipak čine kazneno djelo (svjesno ili nesvjesno) kažnjivo zatvorom.

Hrvatska udruga banaka također prepoznala ovu pojavu još 2014. godine te intenzivno surađuje s policijom kako bi se smanjio broj ovakvih aktivnosti.

Način na koji se građani vrbuju za počinjenje ovih djela jest da im se putem interneta, društvenih mreža, aplikacija za prenošenje poruka (whatsapp, viber i sl.) i dr. šalju mailovi i poruke u obliku oglasa za posao i drugih ponuda u kojima im se nudi da se u kratkom vremenu na lak način zarade određeni iznos novca. Osobe koje pristanu na ponudu izlažu se riziku da postanu počinitelji kaznenog djela, ali i žrtve (krađa osobnih podataka i sl.)

Kako ne biste postali počinitelji ili žrtve ovih kaznenih djela, obratite pažnju na sljedeće znakove upozorenja kod takvih poslovnih ponuda:
  • sva komunikacija i transakcije odvijaju se online,
  • oglasi ili ponude za poslove mogu koristiti pravu web stranicu neke tvrtke te imati sličnu web adresu kako bi prijevara bili autentična. Ako se šalje mailom, tekst zvuči čudno, rečenična struktura je loša, s mnogo gramatičkih i pravopisnih grešaka. E-mail adresa s koje se poruka šalje najčešće je s Gmaila, Yahooa!, Windows Livea Hotmaila itd. umjesto domene koju ima organizacija,
  • u oglasima se obično navodi da prekomorska tvrtka traži „lokalne/nacionalne predstavnike“ ili „agente“ da djeluju u njihovo ime na određeno vrijeme, ponekad da bi izbjegle visoke pristojbe za velike novčane iznose ili lokalne poreze,
  • radno mjesto podrazumijeva prebacivanje novca ili dobara, posebne dužnosti vezane uz posao nisu opisane, ne navode se ni uvjeti obrazovanja ili iskustva,
  • priroda posla koju tvrtka tvrdi da će obavljati može varirati, ali u specifičnostima posla koji se oglašava uvijek se za kolanje sredstava navodi korištenje Vašeg računa u banci.

Savjetujemo:
  • Ne odgovarate i ne otvarajte poveznice iz e-mail i drugih poruka ove vrste, već obavijestite policiju!
  • Nemojte slati osobne podatke niti kopije osobnih dokumenata!
  • Ukoliko mislite da ste žrtva takve prijevare, odmah prestanite s prebacivanjem novca te obavijestite banku, službu koju su koristili za transakciju i policiju!


Pogledajte više o ovoj temi kroz video materijale na MUP TV  YouTube kanalu.