Vremeplov

Od Prvog hrvatskog redarstvenika do štita Europe

Novo razdoblje europske povijesti započelo je zasigurno u 80-im godinama prošlog stoljeća, a na našim područjima snažnija politička i vojna previranja svakako su obilježila ratne 1990.

Upravo u takvom raspoloženju, u kasno poslijepodne 25. srpnja 1990. hrvatski policajac sa kape skida zvijezdu petokraku i stavlja kapu s povijesnim hrvatskim grbom, a Hrvatski sabor usvajanjem amandmana na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske i na simboličnoj razini ukida socijalizam i sva socijalistička obilježja u Hrvatskoj, a Hrvatski policajac preuzima posve novu zadaću; očuvanje državne granice. Jedinstven smo primjer u svijetu jer kao policija, pored redovnih zadaća, sudjelujemo u borbama za obranu domovine. Rat je u punom jeku, a do osnivanja Hrvatske vojske policija ostaje temelj obrane i jamac sigurnosti države i njenih građana.

Danas policija kao javni servis građana obavlja poslove propisane zakonom koje provodi Ravnateljstvo policije, dok 20 policijskih uprava djeluje regionalno.

Prevencija je visoko na listi prioriteta te se u suradnji s građanima i širom zajednicom na prevenciji neželjenih ponašanja, učenju samozaštitnog ponašanja te prometne kulture.

Hrvatski policijski u mirovnim misijama sudjeluju od 2005., a naše projekte poput Sigurne turističke sezone preuzimaju i provode policije u regiji. Cilj projekta, kojeg je Interpol preporučio svojim članicama, je bolja komunikacija sa stranim turistima i postizanje veće sigurnosti. Policija na taj način doprinosi i napretku našeg turizma.

Kao članica Interpola, Europola i ATLAS-a, organizacije specijalnih jedinica država članica Europske unije, hrvatska policija doprinosi sprječavanju i suzbijanju svih oblika kriminala i terorizma. U narednom razdoblju poseban je izazov pred našom graničnom policijom, koju ulaskom Republike Hrvatske u schengensko područje ponovno čeka uloga „štita Europe“.