Sigurna turistička sezona


Projekt hrvatske policije jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje  svojim članicama, značajnim turističkim odredištima

Povodom početka projekta "Sigurna turistička sezona", u priobalnim policijskim upravama započelo je predstavljanje stranih policijskih službenika, kojih će ove sezone u već uobičajenom terminu od 1. srpnja do 1. rujna u Hrvatskoj boraviti najviše do sada. Čak 74 policijska službenika na našu će obalu doputovati iz, dosad rekordnih, 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.
 
U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. Strani kolege policajci doprinijet će većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije radit će u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomoći će u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati bilo kakve policije mjere, već će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Kronologija branda hrvatske policije

Kronološki gledano, od 1994. godine u Hrvatskoj se kontinuirano radi podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu i na graničnim prijelazima provodi akcija TOURS kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj. Prije deset ljeta, 2006., rođena je ideja za proširenjem ove akcije dodavanjem novih sadržaja, i to po uzoru na dugogodišnju praksu u zemljama EU. Stoga je pokrenut pilot projekt – Međunarodna policijska suradnja "Policija u odori", danas nam poznat kao "Sigurna turistička sezona". 

Tako je krajem lipnja te godine MUP RH bio domaćin susreta ravnatelja policija 12 europskih zemalja čiji su građani najčešći i najbrojniji  turisti na našem Jadranu. Osim predstavljanja aktivnosti tradicionalne akcije TOURS, razmjene iskustava, konkretiziranja policijske suradnje kako bi se turistima iz europskih zemalja omogućio što ugodniji boravak u našoj zemlji, po prvi je puta potpisan tzv. Memorandum o razumijevanju u suradnji, a to pravo prvokupa  s hrvatskom je podijelila mađarska policija. Podaci su pokazivali da u zadarskom području ljetuje najviše Mađara, pa je odlučeno da temeljem Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i mađarske policije tijekom turističke sezone od 19. srpnja do 16. kolovoza u PU zadarskoj borave četiri mađarska policajca, čija je uloga bila uspostava što bolje i kvalitetnije komunikacije s mađarskim turistima. Mađarski turisti su sa svojim policajcima mogli kontaktirati uobičajenim pozivom policiji ili posredstvom mađarskog veleposlanstva u RH, a pilot-projekt je zamišljen tako da strani policajci odlaze u ophodnje sa hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije kako bi ih njihovi sugrađani lakše prepoznali, ali ne nose oružje niti imaju policijske ovlasti, odnosno ne sudjeluju u intervencijama. Jedan od povoda za ovakvu vrstu suradnje bila su i pozitivna iskustva tijekom boravka hrvatskih policajaca na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj iste godine, gdje se pokazalo da takva vrsta angažmana policijskih službenika u policijskim odorama svoje države djeluje izuzetno pozitivno, a prvenstveno preventivno.

Mada se kaže da se prvi mačići u vodu bacaju, ovakav novi oblik suradnje odmah je naišao na plodno tlo, i to podjednako kod struke, građana i turista. Možda je tome pridonijela i činjenica što je odmah prepoznato da su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a da je to ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.

Širenje suradnje

Mađarski su policajci bili odlično prihvaćeni na našoj obali, a kazali su kako ovakav oblik suradnje ima pozitivan odjek i u njihovoj zemlji. Uz to, interes za suradnju već 2006. godine pokazale su i policije Austrije, Italije, Njemačke i Češke, no iduće 2007. godine temeljem potpisanih memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone, na hrvatskoj su obali boravili francuski, austrijski i mađarski policajci. Ukupno 14 stranih policijskih službenika rasporedilo se po PU zadarskoj, dubrovačko-neretvanskoj i primorsko-goranskoj. Strani kolege raspoređivali su se po onim turističkim mjestima gdje se u određenom trenutku, prema evidencijama turističkih zajednica, pokazalo da boravi najviše turista koji dolaze iz istih zemalja kao i policijski službenici. Te su godine uvedeni i noviteti, odnosno strani su policajci počeli sudjelovati i u patrolama hrvatske prometne policije i u patrolama Mobilnih jedinica prometne policije za prevenciju kriminala.

Idućeg se ljeta suradnja i dalje širila, pa su potpisani memorandumi o razumijevanju u suradnji tijekom turističke sezone sa mađarskom, austrijskom češkom, francuskom i slovačkom policijom, te je te godine na Jadranu pomoć hrvatskim kolegama pružalo 40 stranih policijskih službenika, raspoređenih po policijskim upravama zadarskoj, ličko-senjskoj, dubrovačko-neretvanskoj, primorsko-goranskoj i splitsko-dalmatinskoj.

Te, 2008. godine pokazalo se da ovakav oblik razmjene policijskih službenika radi provedbe određenih policijskih zadaća postaje sve češća praksa, pa su i hrvatski policajci ušli u program razmjene pomažući prilikom Europskog nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, a kasnije su pružali pomoć i Mađarima kod "Formule 1" i Nijemcima na Oktoberfestu iduće godine. 

Novi uzlet

Pred ljetnu sezonu 2009. projekt je doživio novi uzlet, jer je njegovu vrijednost prepoznalo i Generalno tajništvo Interpola, što je pokazano aktivnim uključivanjem u vidu pružanja logističke podrške zajedničkim ophodnjama, povezujući ih s Interpolovim bazama podataka. Suradnja s Interpolom na ovom projektu trajala je do 2012. godine. Osim tog noviteta, i uz već tradicionalnu suradnju sa navedenim europskim zemljama, u projekt se uključila i SR Njemačka. Tako je te godine potpisano sedam memoranduma, koji inače predstavljaju pravnu osnovu za dolazak i boravak stranih policijskih službenika u Hrvatskoj tijekom turističke sezone, i na našoj je obali boravio 51 strani policajac.  

Iduće, 2010. godine potpisano je osam sporazuma, temeljem kojih je na Jadranu boravilo 60 policajaca iz Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke i predstavnici Interpola, a te su godine policajci boravili i u PU istarskoj i šibensko-kninskoj te su od tada sve priobalne policijske uprave uključene u projekt.

I Ministarstvo turizma prepoznalo važnost projekta

Kao i prethodnih godina, i u svibnju 2011. godine kao najava provedbi projekta, organizirana je Konferencija šefova policija država koje u njemu sudjeluju. Na Konferenciji su, već tradicionalno, potpisivani Memorandumi sa zemljama sudionicama, a uz postojeće, projektu su se priključile Slovenija i Srbija. U policijskim upravama diljem naše obale boravilo je 59 stranih policajaca, a kao i dotad, svoje su zadaće obavljali u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, auto-ophodnjama prilikom nadzora prometa na brzim cestama i autocestama te graničnim prijelazima. Temeljem sporazuma dvaju ministarstava, Ministarstvo turizma je sa 200 tisuća kuna sufinanciralo ovaj projekt, a s jednakim financijskim udjelom po sezoni u njemu sudjeluje od 2009. godine. 

Sigurna turistička sezona i u zimskoj varijanti

Nekoliko novosti u projekt je uvela iduća, 2012. godina. Uključile su se dvije nove države, Crna Gora i Makedonija, pa je diljem hrvatske obale te godine raspoređeno ukupno 57 stranih policijskih službenika, koji su u pomoć svojim hrvatskim kolegama pristigli iz čak 12 europskih zemalja: Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Italije, Ukrajine, te Crne Gore i Makedonije. Također, suradnja s Crnom Gorom usmjerena je u oba smjera, pa od tada hrvatski policijski službenici tijekom ljetnih mjeseci odlaze u pomoć tamošnjoj policiji.

Naposljetku, projekt je dobio i svoju "zimsku" inačicu. Naime, austrijska i talijanska policija upravo su od te godine varijantu ovog našeg projekta odlučile provoditi i na svojim popularnim skijalištima, čemu se 2013. godine priključila i Slovenija.

Međunarodna policijska tijela sve više prepoznaju kvalitetu našeg branda

Kao i prethodne godine i u ljeto 2013. godine, u hrvatskim priobalnim mjestima boravilo je ukupno 57 stranih policajaca, koji su na jadransku obalu došli iz 13 zemalja: Francuske, Italije, Crne Gore, Austrije, Srbije, Ukrajine, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Makedonije, Mađarske i Poljske. Već uobičajeno, Ministarstvo turizma sufinanciralo je projekt s 200 tisuća kuna za troškove smještaja stranih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj, a da međunarodna policijska tijela sve više prepoznaju vrijednost hrvatskog policijskog branda i dalje dokazuju činjenicom da svake godine sve više zemalja u njemu želi sudjelovati.

Prošle, 2014. godine, uz jednaku podršku Ministarstva turizma, hrvatskim se policajcima u turističkim mjestima pridružilo 56 kolega iz Francuske, Italije, Crne Gore, Austrije, Srbije, Ukrajine, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Makedonije, Mađarske i Poljske, a sve kako bi turisti mirno i bezbrižno proveli svoj odmor na Jadranu i Hrvatsku zapamtili kao lijepu i sigurnu zemlju.

Ovogodišnje ljetne sezone projekt je najširi do sad s 74 policijska službenika iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Ovogodišnji tijek projekta, koji se provodi na već uhodan, opisan način možete pratiti i na Facebooku, pa vas pozivamo da postanete fan stranice i osim svježih informacija, pogledate i video snimke, foto albume i vijesti od prethodnih godina.