Zloupotrebljavajući svoje ovlasti investitoru omogućili korist veću od 3,2 milijuna eura

Slika /Vijesti/2021/06/default-news-image.jpg

Kršeći propise iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti od požara, ali i urbanističke planove Grada Splita pogodovali investitoru kako bi u jednu funkcionalnu građevinu cjelinu spojio hotel i stambenu zgradu na Mejama  

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019 godine . Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.  
 
Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to:
 
  • 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo,
  • 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti
  • 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave,
  • 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita,
  • 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita  
  • 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela,
  • 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama,
  • 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te
  • 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,
 
prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama. Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist. 
 
Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:
 
  • izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti  i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,
  • izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,
  • izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te
  • bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra,  neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.
 
Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.
Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon