Završena operativna akcija "Mir i dobro"

Slika /Vijesti/2019/prosinac/mir-i-dobro/00-13-12-mir-i-dobro-2019-3374.jpg

Rezultati ovogodišnje akcije najuspješniji u 26 godina provođenja

Operativna akcija „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi svake godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada je povećano korištenje pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, završila je 8. siječnja.
 
Kod provođenja akcije naglasak se stavlja na sprječavanje ozljeđivanja osoba pogotovo djece međutim, iako je stanje tijekom provođenja ove akcije bilo najpovoljnije u 26 godina provođenja, policija je zabilježila nekoliko slučajeva ozljeđivanja osoba tijekom korištenja pirotehničkih sredstava, ali u manjem broju nego tijekom prijašnjih akcija.
 
Tako je tijekom ovogodišnje akcije (2019./2020.) 14 osoba ozlijeđeno (3 teške tjelesne ozljede i 11 lakih) od čega je šestero djece lakše ozlijeđeno.
 
Tijekom prošle akcije (2018./2019.) policija je evidentirala 23 ozlijeđene osobe ( 7 teških tjelesnih ozljeda i 16 lakih) od čega šestero djece za koju je zabilježeno 5 teških ozljeđivanja i 1 lakše.
 
Tijekom akcije provedene 2017./2018. policija je zabilježila 16 ozlijeđenih osoba ( 4 teške tjelesne ozljede i 12 lakih) od čega 1 dijete koje je imalo teške tjelesne ozljede.
 
Tijekom akcije provedene 2016./2017. zabilježene su 34 ozlijeđene osobe ( 8 teških tjelesnih ozljeda i 26 lakih) od čega 20 djece za koje je zabilježeno 5 teških i 15 lakših ozljeđivanja.
 
Policija je također tijekom ovogodišnje akcije zabilježila tri slučaja propucavanja obiteljskih domova, pet automobila te tri slučaja propucavanja ostalih objekata. Oduzeto je 58 komada oružja, 6424 komada raznog streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava i 1024 komada pirotehničke galanterije.
 
Ovogodišnju operativnu akciju policija je provela od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020.
 
Glavni cilj provođenja je smanjenje broja uzrokovanih nestručnim, neopreznim i nezakonitim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, oružjem i drugim eksplozivnim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.
 
Policija je akciju provodila pojačanim postupanjem na terenu, ali i proaktivno edukacijom najmlađih i njihovih roditelja o opasnosti nezakonitog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
 
Naša poruka je jasna: pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva!
 
S obzirom na iskustva prijašnjih godina Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je e- savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja u kojem možete i vi sudjelovati.
 
Pogledaj OVDJE
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Javni red i mir