Završen derbi 7. kola SuperSport HNL-a između NK Osijek i HNK Hajduk Split

Dobrom pripremom i pravovremenom reakcijom policije spriječen sukob navijača

Foto: MUP RH

Jučer, 28. kolovoza s početkom u 21:05 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku odigrana je nogometna utakmica 7. kola SuperSport između NK Osijek i HNK Hajduk Split, a koja je prethodno proglašena utakmicom visokog rizika. Utakmicu je s tribina pratilo 7820 gledatelja, od kojih oko 650 gostujućih navijača.

Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.

U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava osječko-baranjska je organizirano provela prihvat ukupno 73 osobna vozila te 17 kombi vozila s gostujućim navijačima.
 

Pravovremena reakcija policije tijekom preprate gostujućih navijača

Kolonu od oko 40 osobnih i kombi vozila s gostujućim navijačima, koji su autocestom A-1 putovali iz Splita prema Osijeku, pratile su interventne jedinice policije te se kolona oko 15 sati samoinicijativno zaustavila kod mosta Jadova u smjeru Zagreba. Na taj su način pripadnici gostujuće navijačke skupine zaustavili promet svih vozila koja su se kretala autocestom te iz vozila izašli maskirani kacigama, maskama i dijelovima odjeće.
 
Zbog namjernog zaustavljanja, kao i činjenice da se iz suprotnog smjera – u smjeru juga – kreću pripadnici navijačke skupine koji putuju na utakmicu na Šubićevcu-Šibenik ranije te večeri, koordiniranom akcijom policijskih snaga na terenu izmijenjena je trasa kretanja za oko 80 osobnih i kombi vozila te navijačke skupine i to njihovim isključenjem s autoceste.  
 
Na opisani je način pravovremenom reakcijom policije spriječen sukob navijačkih skupina te su navijači oko 16 sati nastavili svoj put prema Osijeku, odnosno prema jugu.
 
Pregledima mjesta zaustavljanja obje navijačke skupine policija je pronašla velike količine raznih, većinom drvenih predmeta pogodnih za nanošenje tjelesnih ozljeda. Navedeno govori u prilog sumnji da je sukob bio ranije planiran. Na mjestima događaja policija je obavila očevid i izuzela pronađene predmete. Tijekom zaustavljanja policija nije imala uporabe sredstava prisile prema navijačima.
 
Zbog opisanog događaja na autocesti A1 u smjeru Zagreba došlo je do zastoja u prometu koji je normaliziran oko 16 sati, dok je u smjeru Splita došlo do kraćih povremenih zastoja, a policija je na mjestu događaja poduzimala mjere u cilju otklanjanja opasnosti za sudionike u prometu.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja počinitelja protupravnih ponašanja.
 

Sigurnosna prosudba i mjere pripreme osiguranja

Policija je, uzimajući u obzir istovremeno održavanje dviju nogometnih utakmica suprotstavljenih navijačkih skupina, vrlo vjerojatnim ocijenila mogućnost pokušaja organiziranja njihovog sukoba tijekom trasa kretanja.
 
Iz navedenog razloga u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom ranije je izmijenjeno vrijeme održavanja tih dviju nogometnih utakmica na suprotnim stranama Hrvatske, a koja se odluka pokazala ispravnom. Istovremeno sva mjesta kretanja navijača u smjeru juga bila su pokrivena dovoljnim policijskim snagama, dok su se navijači u smjeru sjevera kretali u potpunosti pod pratnjom policije.
 
Policija je namjerno zaustavljanje prometa foto i video dokumentirala te je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta osoba, a zbog poduzimanja daljnjih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.       

 
Gradski vrt Osijek i povratak navijača

Do kraja I. poluvremena odigravanja utakmice u Gradskom vrtu priveden je jedan gostujući navijač zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima tj. pokušaja unosa pirotehnike na stadion.

Tijekom utakmice domaći i gostujući navijači neprimjereno su skandirali i uporabili pirotehnička sredstva. Policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja i sankcioniranja počinitelja prekršaja.

Nakon utakmice još su dva maloljetna navijača domaćeg kluba dovedena u službene prostorije policije zbog posjedovanja i bacanja pirotehničkih sredstava.

Potpuna preprata navijača završila je jutros u 8 sati njihovim dolaskom u Split te tijekom povratka nije bilo postupanja policije.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman, svi rodovi policije - posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.


Budi navijač

Policija je uoči odigravanja utakmice pozvala sve posjetitelje i navijače klubova na odgovorno navijanje te da osude neprihvatljiva ponašanja u sportu, što je podržao Hrvatski nogometni savez.

Putnicima koji su se u vrijeme zaustavljenog prometa nalazili na autocesti A1 zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.

Posebne pozdrave upućujemo djevojčici Jani. Jana zbog zdravstvenog stanja koristi respirator, a tada je s obitelji u automobilu zastala u gužvi. Iz kolone u zastoju izdvojio ih je policijski motorist i osigurao im žurni koridor prolaska kroz kolonu vozila.  

 Priopćenja | Sport