Za vikend policija na cestama zatekla 20 recidivista

Slika /slike/ilustracije/Brzina_novo1.jpg

Za vukend je utvrđeno 3.614 prekršaja: 202 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1.569 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 378 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 164 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Kako je i najavljeno, policija je i proteklog vikenda pojačano nadzirala promet s ciljem sprječavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja, kao što su alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista. Akciju je proveo maksimalan broj policijskih službenika, uz upotrebu svih raspoloživih uređaja i opreme koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Na području čitave Hrvatske od 18. do 20. prosinca utvrđeno je 3.614 prekršaja, od čega 202 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1.569 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 378 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 164 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,71 g/kg izmjerena je na području PU primorsko –goranske, dok je najveća prekoračena brzina od 235 km/h izmjerena na području PU šibensko - kninske. Po ukupnom broju utvrđenih prekršaja obje vrste, prednjači PU zagrebačka, gdje je utvrđeno 40 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i 291 prekršaj prekomjerne brzine. Pu splitsko-dalmatinska prva je po broju utvrđenih prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (56), kao i nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (31).

Najčešće izmjerena koncentracija alkohola tijekom ove akcije je u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg, a pod utjecajem alkohola najviše su prekršaja počinili vozači od 31 do 40 godina starosti (61).

U nadzoru prometa zatečeno je 20 tzv. „recidivista“, ponavljača teških prekršaja, koji su počinili 21 prekršaj, od čega po 7 prekršaja nedopuštene koncentracije alkohola i kretanja vozilom brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, 4 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 3 prekršaja upravljanja za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja vozilom.

Tri su vozača zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv šestorice njih proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Za vikend, u Hrvatskoj su se dogodile 53 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđena su 74 sudionika.

Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2019. – 260). Osim toga, evidentirano je i smanjenje drugih pokazatelja: ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5% (2020. – 24.063; 2019. – 28.816), teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 11,8% (2020. – 2.080; 2019. – 2.357) i lakše ozlijeđenih osoba za 25% (2020. – 7.237; 2019. – 9.644), u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija će nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, uslijed kojih dolazi do najtežih prometnih nesreća s teško ozlijeđenim i poginulim osobama, pri čemu će fokus i dalje najviše biti usmjeren prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivistima“.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa!

Savjeti sudionicima u prometu 

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  • u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila