VIDEO: Uhićena skupina osječkih dilera

PNUSKOK Osijek uhitio je deset članova zločinačkog udruženja, nositelje organiziranog kriminaliteta na području Osijeka. Sumnjiči ih se za kaznena djela iz domene kriminaliteta droga

Foto/video: MUP

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek su, u  koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom dovršili kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana (50-, 37-, 37-, 36-, 22-, 29-, 23- i 23-godišnjak te 26- i 23-godišnjakinja) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.



Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvookrivljeni muškarac okupio i povezao u zločinačko udruženje još sedmoricu muškaraca i dvije žene  radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, skladištenja, a potom i daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje droge na širem području grada Osijeka.

Utvrđeno je kako je udruženje, od siječnja 2019. godine do mjeseca svibnja 2020. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, na području Hrvatske i Srbije nabavljalo razne vrste droga tipa kokain, marihuana i amfetamin. Kupljenu drogu tada su krijumčarili na područje grada Osijeka gdje su ju vagali i prepakiravali u paketiće pogodne za daljnju neovlaštenu prodaju, pri čemu su kokain miješali s punilima radi povećanja mase te dalje preprodavali konzumentima sa šireg područja Osijeka. Za dogovore oko realizacije kriminalnih aktivnosti neovlaštene prodaje droge, skladištenje preuzete droge i njenu daljnju ilegalnu distribuciju, manipulaciju ali i za konzumaciju droga koristili su ugostiteljski objekt u Osijeku. Pretragama je u nekretninama koje su koristili pronađeno i vatreno oružje te više komada raznog streljiva.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 
 

Dodatne informacije:

Od početka 2020. godine na području Hrvatske zaplijenjene su sljedeće količine najznačajnijih vrsta droga:
  • - heroin - 2,1 kg
  • - kokain - 3,9 kg (od toga u PU osječko – baranjskoj 2,5 kg)
  • - marihuana - 826, 5kg
  • - biljka cannabisa - 1115 kom,
  • - amfetamin - 19,4 kg.

Tijekom 2019. godine hrvatska policija zaplijenila je:
  • - heroin - 21 kg
  • - kokain - 21,8 kg
  • - marihuana - 2,3 tone
  • - hašiš - 160 kg
  • - MDMA i derivati Ecstasy-ja – 20,7 kg
  • - amfetamin 51 kg.

U 2019. godini evidentirana su 84 slučaja neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa od čega je u 37 slučajeva bila riječ o takozvanim „indoor“ uzgajalištima (uzgoj u zatvorenom prostoru u kontroliranim uvjetima) na kojima je pronađeno i zaplijenjeno ukupno 2058 stabljika kanabisa, tipa droga marihuana, dok je u 47 slučajeva bila riječ o „outdoor“ uzgajalištima na kojima je pronađeno i zaplijenjeno ukupno 911 stabljika kanabisa.

Podsjećamo i na akcije:
•    Familia (svibanj 2019.) kojom je rukovodila hrvatska policija, a kada je zaplijenjeno je više od tone kokaina (603 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu), dok je u Hrvatskoj zaplijenjena 1.010.200,00 eura;
•    Tebra (srpanj 2019.) kada je zaplijenjeno 326 kilograma marihuane, a dokazano je krijumčarenje i preprodaja preko 15 tona marihuane;
•    NANA (ožujak 2018.) međunarodna akcija koja je razotkrila paravan za krijumčarenje kokaina u brodskim kontejnerima. Pronađeno sto kilograma kokaina sakrivenog u metalnom otpadu.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon