Uspješno uklonjena eksplozivna sredstva iz speleoloških objekata

Kako bi se smanjio broj odbačenih eksplozivnih sredstava pronađenih u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima, pozivamo građane da se uključe u akciju „Manje oružja, manje tragedija“

FOTO: MUP RH

Policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije, u proteklom periodu, iz četiri speleološka objekta koji se nalaze na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske uklonili su više eksplozivnih sredstava čiji je pronalazak policiji dojavljen od strane pripadnika HGSS-a, kao i Speleološkog društva sv. Jakov - Bitelić.

Izvidom je utvrđeno kako se radi o eksplozivnim sredstvima koja su zaostala iz Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata. Obavljanje zadaće uklanjanja eksplozivnih sredstava proveli su policijski službenici Protueksplozijske službe osposobljeni za postupanje prema eksplozivnim sredstvima pronađenim u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima.

Nažalost, eksplozivna sredstva na ovakav način najčešće završavaju kao posljedica neodgovornog postupanja građana koji se tako pokušavaju „riješiti“ eksplozivnih sredstava i oružja pa isto nesavjesno odbacuju u skrivene i teško dostupne prostore smatrajući da će tako riješiti problem.

Međutim, problem je time samo prebačen na širu društvenu zajednicu dovodeći je u neposrednu opasnost, naročito speleologe,  a posljedice su mnogo opasnije, poput štetnog utjecaja na okoliš, živi savjet, vodotokove i ostalo.

Stoga, apeliramo na  građane da se uključe u akciju „Manje oružja, manje tragedija“ i koriste mogućnost dragovoljne predaje te zbrinjavanja ilegalnih eksplozivnih sredstava i oružja koje posjeduju u svojim domovima, bez ikakvih sankcija.

Ovom prilikom zahvaljujemo članovima HGSS-a, kao i Speleološkom društvu Sv. Jakov-Bitelić, koji su o pronalascima obavijestili nadležnu policijsku upravu te na taj način doprinijeli povećanju sigurnosti građana kao i smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica