Dragovoljne predaje oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te pronalasci projektila i mina

I dalje pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ za sigurniju budućnost bez oružja

FOTO: PU ličko-senjska

U mjestu Zavođe, Grad Gospić, na otvorenom prostoru, građanin je pronašao četiri tromblonske trenutne mine, tromblonsku kumulativnu minu, minobacačku minu i dvije kumulativne mine za ručni bacač, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Skrećemo pozornost na činjenicu da se ostavljeni predmeti mogu zloupotrijebiti te da do istih mogu doći neovlaštene osobe, a posebno djeca, što za posljedicu može imati i stradavanje.

Građanin s područja Daruvara policiji je dragovoljno predao jednu ručnu bombu M75 i 200 komada streljiva kalibra 7,62x39 mm. On je to u svojem posjedu imao nezakonito, ali zbog toga što je to policiji dragovoljno predao, on neće biti kažnjen.

U tvrtki za sakupljanje sekundarnih sirovina u Koprivnici, djelatnik je pronašao tijelo ručne bombe bez upaljača i eksploziva i jedan metak. Tijelo bombe i metak preuzeli su policijski službenici.

U Markovcu Našičkom, djelatnik je prilikom obrade sekundarnog otpada u krugu tvrtke pronašao školski projektil. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je izuzeo školski projektil na siguran način.

Također, u mjestu Ćosinac, na području PU požeško-slavonske, 80-godišnjakinja je policijskim službenicima predala pušku koja je izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Građanin je policiji u Sisku dragovoljno predao 647 komada raznog streljiva, dvije elektronske detonatorske kapisle i 12 detonatorskih kapisli. U sklopu  kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, kojom je omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava, ovaj građanin neće snositi sankcije.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Pisane vijesti