Uspješno reakreditirana Visoka policijska škola

Slika /slike/pa.jpg

Time je Visoka policijska škola (visoko policijsko učilište) postala jedina visoka škola u Republici Hrvatskoj koja ima formalnu dozvolu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području sigurnosno - obrambenih znanosti

Foto: Grb Policijske akademije

Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Visoka policijska škola primila potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje znanstvene djelatnosti.

Time je Visoka policijska škola (visoko policijsko učilište) postala jedina visoka škola u Republici Hrvatskoj koja ima formalnu dozvolu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području sigurnosno - obrambenih znanosti, a u koje spadaju istraživanja iz područja kriminalistike, policijskih znanosti i javne sigurnosti.

Također je jedna od  ukupno četiri akreditirane visoke škole u Republici Hrvatskoj koja ima dopusnicu/potvrdu za obavljanje znanstvene djelatnosti. Naime, u Republici Hrvatskoj postoji 30 akreditiranih privatnih i javnih visokih škola, a od toga samo četiri imaju dopusnicu za obavljanje  znanstvene djelatnosti, prema informacijskom sustavu visokih učilišta.

Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznaje važnost znanstvene djelatnosti u policijskom sustavu, koja se očituje u poboljšavanju stručnosti i profesionalizma u policijskom radu u suvremenom demokratskom društvu, kao i unaprjeđenju prilagođavanja policije potrebama suvremenog društva i odgovorima na sigurnosne pojave.

Organiziranje visokoškolskog policijskog obrazovanja za potrebe unutarnjih poslova datira već skoro pola stoljeća te je ova potvrda dokaz da Visoka policijska škola Ministarstva unutarnjih poslova RH kontinuirano radi i zadovoljava europske i nacionalne standarde vrednovanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, a što će nastaviti i ubuduće kako bi znanstveni status održala u budućim postupcima reakreditacije.

 

Više o procesu reakreditacije

Visoko policijsko učilište (Visoka policijska škola – VPŠ) od svog osnivanja pa do danas djeluje kao ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sa zadaćom organiziranja i provedbe visokoškolskog obrazovanja, prvenstveno za potrebe policije.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) po službenoj dužnosti provodi postupak reakreditacije svih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj  prema nacionalnim i europskim standardima vrednovanja kvalitete.  Tako je Visoka policijska škola ušla u postupak reakreditacije u akademskoj godini 2013./2014.  Nakon reakreditacijskog postupka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  izdalo je Visokoj policijskoj školi potvrdu o ispunjavanu uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u rujnu 2015. godine te pismo očekivanja za obavljanje znanstvene djelatnosti s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine. O uklanjanju  nedostataka (vezanih za znanstvenu djelatnost, mobilnost i međunarodnu suradnju), Visoka je policijska škola u svibnju ove godine, u formi strateškog dokumenta za petogodišnje razdoblje, izvijestila AZVO i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon čega joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja,  uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta AZVO-a, izdalo potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje znanstvene djelatnosti.

AZVO i dalje prati rad visokog policijskog učilišta koje je dužno držati standarde kvalitete u području visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti.


Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje