Upozorenje o zlonamjernoj elektroničkoj pošti

Slika /Vijesti/2023/4/zlonamjerna%20posta_naslovna.jpg

Radi se o „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati

U srijedu, 19. travnja 2023. godine na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka, odnosno lažno upozorenje ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova – PU zagrebačke s lažnim potpisom ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića.

U navedenoj poruci se korisnika upozorava na posjedovanje dokaza o posjećivanju internet stranica na štetu maloljetnika.
 


Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati. Naime, radi se o niskoj razini kibernetičke opasnosti i u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Europske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvu.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

U nastavku dostavljamo poveznice na slične internetske prijevare o kojima smo već obavještavali građane:
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kibernetički napadi i sigurnost