Uhićeni pljačkaši dragulja iz Duždeve palače u Veneciji

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara

Foto: Polizia di Stato

Nakon višemjesečne intenzivne suradnje s talijanskom policijom (Polizia di Stato), jučer je hrvatska policija uhitila četvoricu hrvatskih državljana i to 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom 'Blaga mogula i maharadža”. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhićenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011“

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Pisane vijesti