U Zagrebu održan CT seminar ATLAS mreže

Tijekom seminara održana su predavanja koja su održali članovi Upravnog odbora ATLAS-a među kojima je i naš predstavnik koji je održao predavanje na temu suradnje taktičkog i pregovaračkog tima

Foto: MUP

U Zagrebu je od 22. do 26. siječnja 2024. godine održan CT seminar ATLAS mreže s naglaskom na pregovaranje u kriznim situacijama protuterorističkog djelovanja.
 
The ATLAS network (European Special Intervention Units combating terrorism and Violent crime) osnovana je 2001. godine nakon terorističkog napada zrakoplovima na području SAD-a pod sloganom: "All together to protect you". ATLAS je organizacija EU, a primarna joj je zadaća europski odgovor na terorističke prijetnje i nasilni kriminal.

Pripadnici ATLAS-a su 38 policijskih jedinica za specijalne intervencije iz 32 zemlje članice EU.
 
Sam seminar organiziran je za ukupno 45 sudionika iz EU, među kojima su bili i dvojica promatrača iz Singapura, te trojica kolega iz EUROPOL-a koji su sudjelovali kao predavači.
 
Tijekom seminara održana su predavanja koja su održali članovi Upravnog odbora ATLAS-a među kojima je i naš predstavnik koji je održao predavanje na temu suradnje taktičkog i pregovaračkog tima.

Osim prezentacijama, način implementacije novih pregovaračkih metoda realiziran je i analizom kriznih situacija koje su se događale u Europi, te provedbom vježbi, da bi na kraju seminara provedena velika završna vježba terorističkog napada na kongresni centar s kojom smo utvrdili koliko su polaznici seminara apsolvirali nove tehnike pregovaranja u terorističkim situacijama.
 
Kao domaćini ovako veliko eventa s respektabilnom organizacijom i sudionicima, Ministarstvo unutarnjih poslova i Republika Hrvatska pokazali su još jednom kako ne samo da idemo u korak s vremenom nego smo u nekim stvarima još i ispred pojedinih zemalja Europe.
 
 
 

Pisane vijesti