U utorak se u Zagrebu odigrava međunarodna nogometna utakmica između GNK „Dinamo“ i AC „Milan“

Slika /Ilustracije/nogometna/nogomet%20ilustracija.jpg

Ulazi će biti otvoreni od 19 sati, a na tribinu jug predviđenu isključivo za gostujuće navijače od 18 sati pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion


Foto: Ilustracija

U utorak, 25. listopada 2022. godine s početkom u 21 sat u Zagrebu, na gradskom stadionu „Maksimir“ odigrat će se međunarodna nogometna utakmica  između GNK „Dinamo“ i AC „Milan“ iz Italije.

Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija – uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranja utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za gostujuće navijače

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će, sukladno potrebama, obaviti prihvat organiziranih i neorganiziranih skupina navijača na MGP Bregana i naplatnoj postaji Lučko te njihovu prepratu do stadiona „Maksimir“ kao i nakon završetka međunarodne nogometne utakmice, od stadiona „Maksimir“ do MGP Bregana te eventualno čvora Karlovac na autocesti A1.

Gostujućim navijačima omogućit će se parkiranje vozila na prostoru "sterilne zone" koja obuhvaća poligon autoškole i dio nekadašnje tržnice Borongaj.

Preporučamo svim gostujućim navijačima da do stadiona Maksimir dođu najkasnije do 18 sati, što je ujedno i krajnje vrijeme dolaska u kojemu se posjetiteljima može osigurati pravovremeni ulazak na stadion.

Ulazak na stadion

Posebno još jednom napominjemo svim posjetiteljima kako prilikom ulaza moraju imati:
  • kupljenu ulaznicu i
  • javnu ispravu s fotografijom

S obzirom na pojačani  interes posjetitelja za ovo javno okupljanje, pozivamo posjetitelje da se na dan utakmice pravovremeno upute prema stadionu. Ulazi na stadion bit će otvoreni od 19 sati, a za tribinu jug predviđenu za gostujuće navijače od 18 sati pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion.

Posebna regulacija prometa na području grada Zagreba

Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija, temeljem odobrenja Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, uspostaviti posebnu regulaciju prometa na način da će u utorak, 25. listopada 2022. godine od 6 sati za sav promet  biti zatvoreno:

- parkiralište ispred zapadne tribine stadiona „Maksimir“

- parkiralište nekadašnje tržnice Borongaj

- poligon za obuku vozača

- parkiralište kod bazena Svetice

- parkiralište od Spomenika bacaču diska do zapadnog parkirališta stadiona „Maksimir“

- Ulica Divka Budaka od nekadašnje tržnice Borongaj do bazena Svetice

- Hitrecova ulica i parkiralište na Hitrecovoj ulici

- zapadno parkiralište Ekonomskog fakulteta-Zagreb na Trgu J.F. Kennedya.

Mjere posebne regulacije prometa će biti na snazi do 24 sata.

S obzirom na to da posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, savjetujemo da, ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari će s policijskim službenicima na dan održavanja javnog okupljanja sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena.

Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljenje i oprez ukoliko dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ako bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području grada Zagreba.     

Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu te da ako su u mogućnosti koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve.

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
  • unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i  droga, te ulazak  i boravak u prostor športskog  objekta u alkoholiziranom stanju,
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilazne pravce.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje na poštivanje uputa i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Priopćenja | Sport