U Splitu održana ENFAST konferencija

Slika /slike/2020/U%20Splitu%20odr%C5%BEana%20ENFAST%20konferencija/Enfast-Split-2020.jpg

Stručnjaci su raspravljali o novim modalitetima, taktici i metodici postupanja prilikom lociranja bjegunaca

Foto: MUP

Pod predsjedavanjem predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske ENFAST mrežom, u Splitu je 11.-13. veljače 2020. godine održana 2. konferencija na kojoj su sudjelovali stručnjaci jedinica za ciljano traganje za najtraženijim bjeguncima (FAST jedinica).

Tijekom konferencije sudionici su raspravljali o novim modalitetima, taktici i metodici postupanja prilikom lociranja bjegunaca, kao i održivosti i proširenju mreže eksperata i nastavku uspješne međunarodne suradnje.
 
Dana 11. prosinca 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske preuzelo je predsjedavanje nad ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) mrežom.

ENFAST mreža okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica Europske unije, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol, US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca.
Mreža je ustanovljena 2010. godine na prijedlog policije Kraljevine Belgije, koja je do 2015. godine vodila predsjedavanje. Od 2015. do 2016. godine, predsjedavanje je vodila policija Savezne Republike Njemačke, dok je 2017. i 2018. godine predsjedavanje je vođeno pod upravom policije Kraljevine Nizozemske. Temeljem dosadašnjih izvrsnih rezultata i aktivnog sudjelovanja u radu ENFAST grupe i rezultatima međunarodne operativne suradnje, razmjene informacija, lociranja i uhićenja najtraženijih bjegunaca, predsjedavanje je ponuđeno policiji Republike Hrvatske za vremenski period 2019. i 2020. godine.

Sastavljen je od FAST (Fugitive Active Search Teams) jedinica iz cijele Europe. Eksperti koji neposredno ciljano tragaju za najtraženijim bjeguncima, razmjenjuju informacije i obavijesti te aktivno surađuju u provođenju složenih predmeta. Suradnja je vrlo uspješna, a u posljednjih 8 godina rezultati lociranja i uhićenja su u porastu, čemu svojim uspjesima pridonosi i FAST tim Hrvatska.
 
ENFAST konferencija u Splitu sufinancirana je sredstvima Europske Unije kroz ISF projekt.
 

Pisane vijesti | Međuresorna suradnja