Hrvatska preuzela predsjedavanje nad ENFAST mrežom

Slika slike/vijesti/2018/prosinac/Enfas/thumbnail_ENFAST%20LOGO.jpg

ENFAST mreža okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica Europske unije, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol, US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca

Dana 11. prosinca 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske preuzelo je predsjedavanje nad ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) mrežom.
ENFAST mreža okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica Europske unije, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol, US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca.
Mreža je ustanovljena 2010. godine na prijedlog policije Kraljevine Belgije, koja je do 2015. godine vodila predsjedavanje. Od 2015. do 2016. godine, predsjedavanje je vodila policija Savezne Republike Njemačke, dok je 2017. i 2018. godine predsjedavanje je vođeno pod upravom policije Kraljevine Nizozemske. Temeljem dosadašnjih izvrsnih rezultata i aktivnog sudjelovanja u radu ENFAST grupe i rezultatima međunarodne operativne suradnje, razmjene informacija, lociranja i uhićenja najtraženijih bjegunaca, predsjedavanje je ponuđeno policiji Republike Hrvatske za vremenski period 2019. i 2020. godine.
ENFAST je financiran izvorima financiranja Europske komisije i jedna je od prioritetnih mreža eksperata EK, zadužen za vođenje operativne politike, unaprjeđenja rada policijskih službenika, treniranja policijskih službenika koji se bave ciljanim traganjem za bjeguncima, novim tehničkim, taktičkim i metodološkim načinima lociranja, tehničkim novitetima koji pomažu u lociranju i uhićenju najtraženijih bjegunaca, globalnim prijetnjama koje se pojavljuju i mogućnostima borbe sa novim pojavnim oblicima.
Sastavljen je od FAST (Fugitive Active Search Teams) jedinica iz cijele Europe. Eksperti koji neposredno ciljano tragaju za najtraženijim bjeguncima, razmjenjuju informacije i obavijesti te aktivno surađuju u provođenju složenih predmeta. Suradnja je vrlo uspješna, a u posljednjih 8 godina rezultati lociranja i uhićenja su u porastu kao i proširenje s novim zemljama članicama. 
Od 11. do 13. prosinca 2018. godine, predstavnici Republike Hrvatske su u Zagrebu organizirali prvi radni sastanak predsjedništva (Core grupu) ENFAST-a, na kojem su sudjelovali predstavnici 10 zemalja EU i predstavnik Europola. Aktivno su raspravljali i pripremili plan provođenja predsjedavanja za naredni period pod upravljanjem predstavnika Republike Hrvatske.


Pisane vijesti