U Ravnateljstvu policije održan prvi sastanak Zajedničkog strateškog odbora za sigurnost

Policijski službenici hrvatske i talijanske policije razgovarali su o suradnji na području granične, kriminalističke, temeljne policije te su razmijenili iskustva o određenim aktualnim stručnim temama iz područja migracija i upravljanja granicom

FOTO: MUP

Danas, 27. veljače 2023. godine, u prostorijama Ravnateljstva policije, održan je sastanak Zajedničkog strateškog odbora za sigurnost.
 
Odbor je osnovan temeljem Zajedničke izjave potpisane 24. svibnja 2022. godine u Rimu na 5. sastanku Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM).
 
Policijski službenici hrvatske i talijanske policije razgovarali su o suradnji na području granične, kriminalističke, temeljne policije te su razmijenili iskustva o određenim aktualnim stručnim temama iz područja migracija i upravljanja granicom.
 
Upravo je to bila glavna tema današnjeg bilateralnog sastanka, s naglaskom na koordinaciju i razmjenu podataka u obavljanju poslova nadzora granice na moru između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Guardie di finanza Talijanske Republike, a dotakli su se i tematike zaštite ljudskih prava, transnacionalnog organiziranog kriminaliteta, trgovine drogom, borbe protiv terorizma, kibernetičkog kriminaliteta, upravljanja u kriznim situacijama, neposredne zaštite osoba i zgrada, protueksplozijske zaštite te obuke u podmorskim i gorskim uvjetima kao i obuke službenih pasa.
 
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker sastao se s veleposlanikom Talijanske Republike u Zagrebu Pierfrancescom Saccom, potpukovnikom Guarde di Finanza Francescom Vizzom, prefektom Annunziatom Vardeom i direktoricom bilateralne suradnje talijanskog ravnateljstva za javnu sigurnost Claudiom Di Persio te je izrazio zadovoljstvo s organizacijom današnjeg sastanka i istaknuo važnost zajedničkog partnerstva zemalja koje se nalaze na rutama migracijskih kretanja, a koja predstavljaju nužnu okosnicu u borbi protiv svih ostalih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Dosadašnja iznimno uspješna suradnja Hrvatske i Italije jedna je od bitnih pretpostavki za daljnje jačanje upravljanja granicama te borbi protiv svih oblika kriminaliteta.

Također, istaknuto je zadovoljstvo intenzivnom suradnjom između dviju država naročito na razini ministarstava unutarnjih poslova i policija dviju zemalja, koja je prešla na stratešku razinu.

Najavljen je susret koji će se održati u ožujku između glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i glavnog ravnatelja talijanske policije Lamberta Gianninija, na kojem će, između ostalog, razgovarati i o zaključcima današnjeg prvog sastanka Zajedničkog strateškog odbora za sigurnost.
 

Pisane vijesti | Strategijski dokumenti | Mađunarodna suradnja