​U Parizu potpisan Sporazum za pokretanje projekta „Europske zajedničke ophodnje“

Projekt „Europske zajedničke ophodnje“ pandan je dugogodišnjem projektu hrvatske policije „Sigurna turistička destinacija“, i temeljem njega će ovog ljeta hrvatski policijski službenici provoditi zajedničke ophodnje s francuskim kolegama u Parizu, uz već uobičajenu ispomoć francuskih policajaca na Jadranu

Predstavnici francuske, hrvatske, portugalske, španjolske i talijanske policije potpisali su danas, 15. lipnja, Sporazum o partnerstvu o prekograničnoj suradnji u provedbi zakona kroz zajedničke ophodnje i operacije. Svečanost potpisivanja održana je u Parizu, a Sporazum je u ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije, potpisao pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za javni red i sigurnost, Dragan Tokić.

Riječ je o uspostavi projekta „Europske zajedničke policijske ophodnje“ financiranog EU sredstvima, nositelj kojeg je francuska strana (Uprava za međunarodnu sigurnosnu suradnju – DCIS), dok su ostale uključene države, partneri u njegovoj provedbi.

Opisani projekt pandan je dugogodišnjem projektu hrvatske policije „Sigurna turistička destinacija“, koji će se ove godine provoditi 17. put za redom, a u okviru kojeg će francuski policijski službenici zajedno s hrvatskim kolegama u zajedničkim ophodnjama raditi na jadranskoj obali tijekom turističke sezone. Također, hrvatski policijski službenici tijekom kolovoza će, zajedno s francuskim partnerima, provoditi zajedničke ophodnje u Parizu.

Cilj zajedničkih ophodnji je unaprjeđenje i jačanje prekogranične policijske suradnje te pružanje međusobne podrške prilikom masovnih okupljanja, kao i u slučaju katastrofa i teških nesreća, u svrhu postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih i francuskih državljana, kao i svih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj ili Francuskoj Republici.

Pisane vijesti