Provedena preventivno - represivna akcija „Nadzor teretnih vozila i autobusa“

Akcija je provedena u sklopu projekta ROADPOL-ove akcije pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, koja se provodi od 13. do 19. lipnja na području cijele Europe

FOTO: MUP RH

Jučer, 14. lipnja 2022. godine od 10 do 15 sati, na odmorištu „Sesvete“ autoceste A4 u smjeru Zagreba, provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor teretnih vozila i autobusa“. 

Akcija je provedena u sklopu projekta ROADPOL-ove akcije pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, koja se provodi od 13. do 19. lipnja na području cijele Europe, pa tako i Hrvatske. 

Prilikom nadzora, uz predstavnike policije, inspekcije cestovnog prometa, carinskih službenika te nadzornika tehničke ispravnosti vozila iz Centra za vozila Hrvatske, sudjelovali su i predstavnici Europskog tijela za nadzor rada (ELA – European Labour Authority), odnosno časnici za vezu iz Slovenije, Rumunjske, Estonije, Španjolske i Slovačke. 

Uloga Europskog nadzornog tijela za rad (ELA) je osigurati pravednu i učinkovitu mobilnost radne snage diljem Unije pomažući državama članicama i njihovoj suradnji u provedbi relevantnog prava Unije, uključujući olakšavanje usklađenih i zajedničkih inspekcija.

Akciju je provodilo 14 policijskih službenika, dva službenika područne carinske jedinice, šest službenika Inspekcije cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te dva službenika mobilne stanice Centra za vozila Hrvatske. 

Tijekom akcije je utvrđeno 33 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te Zakona o prijevozu. 

Uz navedeno, nadzornici tehničke ispravnosti vozila su na Mobilnoj stanici CVH pregledali 19 teretnih vozila i utvrdili četiri tehnički neispravna vozila, od kojih su dva teretna vozila zbog utvrđenih tehničkih neispravnosti isključena iz prometa.  

Pisane vijesti | Promet i vozila