U nedjelju se u Splitu održava nogometni susret visokog rizika između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“

Slika /Ilustracije/nogometna/nogomet 8.9.2022.jpg

Četiri sata prije i dva sata nakon utakmice policija će privremeno, po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje u ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore

FOTO: Ilustracija 

U nedjelju, 30. travnja 2023. godine s početkom u 18 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrat će se nogometna utakmica  između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“.
 
Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama  visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11),  Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12).  
 
S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama.
 
 
UPUTE I PREPORUKE:
 
Obavijest za posjetitelje/gledatelje - ulazak u stadion
 
Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15.30. S obzirom na preglede koje će obavljati zaštitarska služba, pozivamo gledatelje da do stadiona dođu ranije kako bi izbjegli prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te kako bi na vrijeme i bez žurbe zauzeli svoja mjesta.
 
 
Obavijest za gostujuće navijače - prihvat navijača u Dugopolju
 
Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske prihvatit će organizirane i neorganizirane skupine navijača na izlazu s autoceste A1 - naplatna postaja Dugopolje. Kod naplatne postaje Dugopolje provodit će se posebna regulacija prometa.
 
Sve organizirane skupine navijača koje će putovati autobusima, bit će upućene izravno na stadion „Poljud“.
 
Za sve ostale gostujuće navijače koji će putovati neorganizirano, osobnim ili kombi-vozilima, osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje pod policijskim nadzorom, odakle je organiziran prijevoz autobusima do stadiona „Poljud“ i natrag.
 
Savjetujemo svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije do 15 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u koje se posjetiteljima može osigurati pravovremeni ulazak na stadion.
 
 
Posebna regulacija prometa na području grada Splita
 
Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila i to:
 
  • od 14 sati do završetka osiguranja uspostavit će blokadu prometa u Ulici VIII. mediteranskih igara: kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“ te na raskrižju Ulice VIII. mediteranskih igara i Ulice sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).
  • od 14 sati će uspostaviti blokadu prometa u Zrinsko-frankopanskoj ulici od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru te u ulici Put Supavla od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza i vozila s propusnicom). 
 
Svim građanima koji planiraju doći na utakmicu savjetujemo da na vrijeme krenu prema stadionu te, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve.
 
Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona pa ukoliko na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, savjetujemo da parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.
 
Na dan okupljanja prometni će redari zajedno s policijskim službenicima sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila, posebice u Zrinsko-frankopanskoj ulici, potom Hrvatske mornarice, Ulici sedam Kaštela i Put Supavla te će biti premještena vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika ranije navedenih ulica.
 
    
Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
          
Obavještavamo građane kako je, sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
  • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
Sva uočena navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
 
Foto i video snimanje javnog okupljanja

Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, na dan odigravanja utakmice policija će prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice  audio i video snimati i fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na području stadiona i prilaznih pravaca.

Također, sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, četiri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice policija će privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje u ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore.
 
Pozivamo posjetitelje i gledatelje na poštivanje uputa i pravila organizatora te upozorenja i naredbi policijskih službenika u prometu i na stadionu.
 
 
 
 
 

Priopćenja | Uputstva | Sport