Glavni ravnatelj policije Nikola Milina sudjelovao na 2. međunarodnoj policijskoj konferenciji i izložbi POLSECURE

U okviru navedenog događaja, glavni ravnatelj policije Nikola Milina održao je bilateralne sastanke s čelnikom poljske policije, Jaroslawom Szymczykom i v.d. čelnikom ukrajinske policije Ivanom Vyhivskyim

FOTO: MUP RH

Na poziv Nacionalne policije Republike Poljske, hrvatsko izaslanstvo predvođeno Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije, od 25. do 26. travnja 2023. godine, sudjelovalo je na 2. Međunarodnoj policijskoj konferenciji i izložbi pod nazivom POLSECURE održanoj u gradu Kielce.

U okviru navedenog događaja, glavni ravnatelj policije Nikola Milina održao je bilateralne sastanke s čelnikom poljske policije, Jaroslawom Szymczykom i v.d. čelnikom ukrajinske policije Ivanom Vyhivskyim.

Tijekom bilateralnog sastanka s poljskom stranom razgovaralo se o dosadašnjoj međunarodnoj policijskoj suradnji kao i mogućnostima njezinog dodatnog unaprjeđenja te su razmijenjena iskustva vezana uz zaštitu i nadzor vanjske granice Europske unije.

Osobito je istaknuta odlična suradnja u okviru hrvatskog projekta Sigurna turistička destinacija te je još jednom potvrđen njezin nastavak u 2023. godini kao i dolazak ukupno 12 poljskih policijskih službenika u hrvatske priobalne policijske uprave koji će raditi zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, u cilju postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana kao i poljskih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj. 

Također, tijekom bilateralnog sastanka s ukrajinskom stranom razgovaralo se o novim pojavnim oblicima kriminaliteta kao posljedicom ruske agresije na Ukrajinu, s naglaskom na organizirani kriminalitet te je izražena obostrana želja za nastavkom dosadašnje dobre policijske suradnje. 

Kao što je uvodno navedeno, u okviru 2. Međunarodne policijske konferencije, održana je i izložba specijalizirane policijske opreme i policijskih odora te tehnoloških inovacija u svakodnevnom policijskom radu. Održane su pokazne vježbe poljske policije i panel rasprave na temu pouzdanosti identifikacije žrtava u slučaju masovnih katastrofa, međunarodnih aspekata kibernetičkog kriminaliteta te aktivnostima poljske policije na bjeloruskoj granici zbog povećanog migracijskog pritiska. 

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja