Trgovci ljudima uhvaćeni tijekom akcije u europskim zračnim lukama i na cestama u 29 zemalja

Slika /Ilustracije/IMG-20211126-WA0006.jpg

U akciji je sudjelovalo 6 824 hrvatska policijska službenika – uspješno identificirali dvije žrtve trgovanja ljudima i uhitili dva počinitelja

FOTO:

Od 8. do 12. studenog Europol je pružao podršku u velikoj međunarodnoj akciji protiv trgovanja ljudima. Ukupno je 29 zemalja*, pod vodstvom Austrije i Rumunjske, sudjelovalo u akcijskim danima pod koordinacijom Europola i Frontexa. U aktivnosti je bilo uključeno više od 14.000 službenika za provedbu zakona koji su ciljano djelovali na krijumčarskim rutama na cestama i u zračnim lukama. To je dovelo do 212 uhićenja i pronalaženja još 89 osoba osumnjičenih za trgovanje.
 
Cilj akcijskih dana bila je borba protiv trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog počinjenja kaznenih djela i prisilnog prosjačenja. Europol je koordinirao pet akcijskih dana putem svog 24-satnog Operacijskog centra. Centar je zemljama sudionicama omogućavao unakrsnu provjeru informacija, osiguravao sigurne komunikacijske kanale i niz analitičkih kapaciteta tijekom cijele operacije. Akcijski dani provodili su se pod pokroviteljstvom sigurnosnog mehanizma/okvira EMPACT-a.

Rezultati od 8. do 12. studenog**
 
-          212 uhićenja za kaznena djela koja uključuju trgovanje ljudima, pranje novca, prostituciju i prijevaru
-          provjereno je 147.668 osoba i 91.856 vozila
-          pokrenuto je dodatnih 327 istraživanja

Široko bačena mreža u potrazi za trgovcima
 
Cilj akcijskih dana bio je identificirati i uhititi osobe koje se sumnjiči za trgovanje ljudima tijekom njihova tranzita kroz Europu, kao i identificirati i zaštititi žrtve trgovanja ljudima te spriječiti s tim povezano krivotvorenje isprava. Europol je koordinirao postupanje nacionalnih policijskih službi, jedinica za informacije o putnicima (tzv. PIU jedinica), graničnih službi i nacionalnih agencija koje se bore protiv trgovanja ljudima. Zajedno su stvorili čvrstu mrežu oko ruta koje se koriste za trgovanje. Nacionalna policija i granični službenici obavljali su provjere na cesti, a jedinice za informacije o putnicima provjeravale su putnike u zračnom prometu.
 
Navedenim aktivnostima službenici za provedbu zakona identificirali su 593 punoljetne osobe i 57 maloljetnika kao potencijalne žrtve trgovanja ljudima koji su bili državljani zemalja s četiri različita kontinenta. Službenici u europskim zračnim lukama uspjeli su identificirati velik broj žrtava izloženih riziku trgovanja i iskorištavanja. Identificirane osobe bile su ili uspješno upućene u  Nacionalni referentni mehanizam Ujedinjenog Kraljevstva za žrtve ili vraćene u svoje matične zemlje te su nakon njihova povratka uspostavljene mjere provjere njihove dobrobiti ili pružanja policijske pomoći.
 
Također su zaplijenjeni predmeti poput lažnih vozačkih dozvola, oružja i teških droga. Informacije pribavljene tijekom ovih akcijskih dana rezultirale su otvaranjem 327 novih slučajeva, uz moguću identifikaciju dodatnih osumnjičenika te trgovanja ljudima. Ovakvo jačanje suradnje između EU agencija, nacionalnih tijela za provedbu zakona te aktera poput jedinica za informacije o putnicima pružit će informacije i u budućim sličnim istraživanjima ovih teških kaznenih djela.
 
Tijela za provedbu zakona također su se ciljano usmjerila na niz mogućih lokacija za trgovce ljudima poput barova, bordela, noćnih klubova, salona za njegu noktiju, salona za masažu i striptiz klubova. Ovaj raznovrsni broj ciljanih lokacija rezultat je obavještajnih podataka koji su upućivali na to da trgovci ljudima koriste razne metode vrbovanja svojih žrtava, poput tzv. „lover boy“ metode i nasilnih prijetnji usmjerenih na rodbinu žrtve.
 
Rezultati aktivnosti hrvatske policije

 
U okviru EU Policy Cycle-a i EMPACT prioriteta «Trgovanje ljudima» te sukladno Operativnom akcijskom planu 2021. u odnosu na navedeni priortet, u organizaciji i suradnji s EUROPOL-om, MUP RH je sudjelovao u provedbi EMPACT akcijskih dana velikih razmjera 2021. (LSJADs).
 
U provedbi operativnih aktivnosti dogovorenih na nacionalnoj razini sudjelovali su policijski službenici kriminalističke, granične, temeljne i prometne policije, dok se akcija provodila na čitavom području RH.
 
Operativnim aktivnostima policijskih službenika obavljale su se kontrole i nadzori osoba i vozila na željezničkim i autobusnim kolodvorima, u barovima i noćnim klubovima, na gradskim tržnicama, trgovima, školama, gradilištima, smještajnim objektima, graničnim prijelazima, cestama, benzinskim crpkama te trgovačkim centrima i svim okolnim mjestima.
Tijekom akcijskih dana je 6 824 policijskih službenika provjerilo ukupno 122.065 osoba i 81.186 vozila te 124.913 osobnih dokumenata na 5 323 lokacije.
 
Iznimnim angažmanom cjelokupnog operativnog sastava policije identificirane su dvije muške maloljetne žrtve trgovanja ljudima, hrvatskog državljanstva starosti 12 i 17 godina koji su eksploatirani za činjenje krađa. Uhićeno je dvoje hrvatskih državljana, 29-godišnjak i 30-godišnjakinja te su prijavljeni za počinjenje kaznenog djela “Trgovanje ljudima” iz čl. 106. KZ-a, na štetu navedenih maloljetnih žrtava.
 

*Uključene zemlje: Austrija (voditelj akcijskih dana), Belgija, Hrvatska, Cipar, Danska, Finska, Njemačka, Mađarska, Island, Irska, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska (suvoditelj akcijskih dana), Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ujedinjena Kraljevina, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo***, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina
 
**Rezultati aktivnosti u Luksemburgu i Malti još uvijek se trebaju prikupiti.

*** Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s Rezolucijom SBUN 1244/99 i Mišljenjem ICJ-a o proglašenju neovisnosti Kosova




Europska unija je 2010. godine uspostavila četverogodišnji  ciklus politika u svrhu osiguranja boljeg kontinuiteta u borbi protiv teškog međunarodnog i organiziranog kriminala. 2017. godine, Vijeće EU-a odlučilo je nastaviti s ciklusom politika za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Cilj mu je borba protiv najznačajnijih prijetnji Europskoj uniji koje nastaju kao rezultat organiziranog i teškog međunarodnog kriminala. Navedeno se postiže unaprjeđenjem i jačanjem suradnje među relevantnim službama država članica EU-a, institucijama i agencijama, kao i trećim zemljama i organizacijama, uključujući privatni sektor prema potrebi. Trgovanje ljudima jedan je od prioriteta ciklusa politika.
 

Priopćenja | Krijumčarenje ljudima