Na poticaj osumnjičenog odavali podatke

Slika /Ilustracije/RH MUP novi.jpg

U nastavku ranijeg kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je osumnjičenik poticao policijske službenike na odavanje podataka iz kriminalističkog istraživanja, a što su oni i učinili

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje zbog postojanja sumnje da su dvojica policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske počinili kaznena djela protiv službene dužnosti – zlouporabu položaja i ovlasti - te da je 49-godišnjak počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.  
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem – koje se temelji na saznanjima ranije provedenog kriminalističkog istraživanja -  utvrđena je sumnja da su dvojica policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske, od svibnja 2020. do siječnja 2021. godine, a nakon što je toj policijskoj upravi povjereno provođenje izvida zbog sumnje u kaznena djela protiv službene dužnosti nad osumnjičenim 49-godišnjakom i još jednom osobom, tom 49-godišnjaku na njegov poticaj prenosili podatke o radnjama iz izvida te planiranom daljnjem postupanju, iako su znali da je postupanje tijekom izvida tajno, a sve s ciljem otežavanja utvrđivanja njegove kaznene odgovornosti.
 
Oba policijska službenika su rješenjem načelnika Policijske uprave požeško-slavonske udaljena iz službe te protiv njih slijedi provođenje disciplinskog postupka.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon