Sudjelovanje hrvatske policije u zajedničkim akcijama FRONTEX-a na moru

Slika /Vijesti/2020/04/Rapid%20Border%20Intervention%202020.jpg

Hrvatska pomorska policija sudjeluje u dvije zajedničke operacije na području Helenske Republike

FOTO: Ilustracija

Nakon što je početkom ožujka ove godine u sklopu zajedničke operacije FRONTEX-a „Rapid Border Intervention 2020“ upućen prvi kontingent od četiri policijska službenika, jučer, 8. travnja 2020. u Grčku je upućena redovna rotacija policijskih službenika koji će ondje boraviti do završetka operacije koji se predviđa za 6. svibnja 2020. godine. 
 
Prvi kontingent policijskih službenika sve zadaće koje su ih ondje dočekale odradio je odgovorno i profesionalno, za što su dobili pismene pohvale rukovoditelja FRONTEX-a. Ovo je još jedan dokaz da hrvatska policija na rad u međunarodne misije i operacije upućuje policijske službenike izvrsne psihofizičke spreme, dobro pripremljene za različite izazove koji se pred njih postave pa rezultati, kao ni priznanje međunarodne zajednice, ne izostane. 
  
U navedenoj misiji na grčko-turskoj granici trenutno se nalazi ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Europske Unije, a ovisno o okolnostima postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji u okviru FRONTEX-a sudjeluju u ispomoći. 
 
Osim ove operacije, Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano pruža snažnu potporu Helenskoj Republici angažmanom pomorske policije u zajedničkoj operaciji Poseidon još od 2015. godine. Ovom operacijom jača se nadzor grčko-turske granice na moru, a hrvatska pomorska policija je u rujnu 2019. uputila policijsko plovilo „Sv. Jure“ PU splitsko-dalmatinske sa po četiri člana posade u dvije rotacije koje obavlja zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te po potrebi sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja migranta i izbjeglica na moru.
 
Tijekom sudjelovanja u ovoj zajedničkoj operaciji policijski službenici, između ostaloga, sudjeluju u složenim akcijama traganja i spašavanja na moru tijekom kojih su iskazali visoku razinu osposobljenosti, stručnosti i požrtvovnosti u obavljanju zadaća u nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama. Prilikom postupanja posebnu pozornost posvećuju ranjivim skupinama. 
 
Sukladno obavijesti FRONTEX-a iz ožujka 2020. kojim je Helenska Republika zatražila brzu operativnu pomoć u ograničenom vremenu u obliku raspoređivanja Snaga za brzu reakciju iz baze tehničke opreme Europske granične i obalne straže, Republika Hrvatska je odmah dostavila obavijest FRONTEX-u da je u mogućnosti imenovati još jedno dodatno plovilo CPB koje je ranije već sudjelovao u zajedničkim operacijama u Helenskoj Republici, obalni patrolni brod „Trsat“, što je i prihvaćeno te hrvatska policija i dodatnim brodom, kao i pripadajućom posadom, pruža potporu Helenskoj Republici u nadzoru morske granice. 
 Pisane vijesti | Granica