Seminar o imovinskim kaznenim djelima održan u Valbandonu

Slika /slike/vijesti/2018/prosinac/imovinski%20kd/seminar_imovinski_Valbandon.jpg

Iskustvo i motivacija pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju policijskih postaja od presudne su važnosti za uspješnost rješavanja svih kaznenih djela pa tako i imovinskih koji su u velikom broju zastupljeni u ukupnom kriminalitetu

Foto: MUP

Seminar „Kriminalističko istraživanje imovinskih kaznenih djela“ održan je prošli tjedan od 4. do 7. prosinca u Valbandonu čiji polaznici su bili pomoćnici načelnika za kriminalističku policiju policijskih postaja svih policijskih uprava. Svrha seminara bila je njihova dodatna edukacija,  priprema za uvođenje novih tehnologija i alata u kriminalističkim istraživanjima te međusobna razmjena iskustava iz domene imovinskih delikata. 

Na samom početku seminara polaznicima se obratio voditelj Službe općeg kriminaliteta Uprave kriminalističke policije Predrag Brkopac koji je istaknuo kako su iskustvo i motivacija pomoćnika načelnika  za kriminalističku policiju policijskih postaja od presudne važnosti za uspješnost rješavanja svih kaznenih djela pa tako i imovinskih koji su u velikom broju zastupljeni u ukupnom kriminalitetu.

Seminar je započet prikazom stanja i kretanja imovinskih kaznenih djela nakon čega je voditelj Brkopac  prezentirao dosadašnju praksu kriminalističkih istraživanja imovinskih kaznenih djela te je dao preporuke u cilju  podizanja razine kvalitete kriminalističkih istraživanja.

Polaznici su upoznati sa novinama koje se tiču provođenja očevida teških krađa provaljivanjem i razbojništva, a imali su prilike saznati nešto i o novim znanstvenim dostignućima i metodama na području vještačenja bioloških tragova, tragova papilarnih linija, mehaničkih tragova te fizikalnih i kemijskih vještačenja. Također, upoznati su i sa važnošću prikupljanja i analiziranja kriminalističko-obavještajnih podataka s osvrtom na primjenu dostupnih tehnologija.

Prezentirana su im i neka od provedenih kriminalističkih istraživanja teških krađa provaljivanjem i džepnih krađa,  dok su im službenik Odjela za imovinske delikte PU zagrebačke  i zamjenici Županijske državne odvjetnice u Zagrebu zajednički izložili predmet provedenog kriminalističkog istraživanja kaznenog djela razbojništva te tako još jednom potvrdili kvalitetnu i uspješnu suradnju policije i državnog odvjetništva. U završnom djelu seminara zamjenici Županijske državne odvjetnice u Zagrebu, prezentirali su praktična iskustva u suradnji policije i državnog odvjetništva u kriminalističkim istraživanjima imovinskih kaznenih djela.      


Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje