Sastanak šefova policija Salzburškog foruma

Hrvatska je u svom izlaganju prikazala razvoj strategije policije u zajednici koja je nastala 2003. godine na temelju njemačkog modela

FOTO: MUP
 
Dana 26. i 27. ožujka u Brdu kod Kranja održan je sastanak šefova policija Salzburškog foruma na kojem je uz predstavnike Austrije, Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, sudjelovala i hrvatska delegacija predvođena zamjenikom glavnog ravnatelja policije Jozom Šukerom.

Zemlja domaćin koja je početkom godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Forumom kao temu sastanka odredila je koncept policije u zajednici, kao mogući odgovor modernih policijskih sustava na potrebu tješnje suradnje s građanima.

Koncept policije u zajednici može se definirati kao proaktivan pristup utemeljen na partnerstvu i komunikaciji s građanima, čiji je osnovni cilj povećanje vidljivosti i prisutnosti policije među građanima, bolji i otvoreniji pristup građana policiji te širenje raspona preventivnih policijskih aktivnosti, na obostranu korist policije i građana. Iako ovaj koncept nije novost, domaćin Slovenija željela je ovu temu raspraviti na europskoj razini te pokušati postići konsenzus o razumijevanju koncepta u policije u zajednici te njegovim osnovnim načelima.

U svom kratkom obraćanju Forumu ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar istaknuo je kako je upravo dijalog najveća vrijednost Foruma, koji stoji čvrsto i surađuje kvalitetno, te kako grupna rasprava na ovoj razini predstavlja odličnu priliku za postizanje konsenzusa na europskoj razini. Učinkovito obavljanje policijskog posla, rekao je, može predstavljati izazov u dinamičnom okruženju kakvo je danas, a sigurnost se ne može podrazumijevati nego je ona rezultat svakodnevnog napornog rada i naša je zajednička odgovornost kontinuirano ulaganje u policijski sustav. Koncept policije u zajednici predstavlja novi, svježi pogled i pristup u funkcioniranju policije i uspješno je implementiran u zemljama razvijenih i stabilnih demokracija.

Hrvatska je u svom izlaganju prikazala razvoj strategije policije u zajednici koja je nastala 2003. godine na temelju njemačkog modela. Kroz vrijeme, i u Hrvatskoj ovaj se koncept mijenjao, slijedeći trendove u društvu koji se reflektiraju i na rad policije. Kao jedan od pozitivnih primjera funkcioniranja policije u zajednici na međunarodnoj razini je i projekt hrvatske policije Sigurna turistička sezona. Domaćin Slovenija prezentirala je sudionicima Foruma svoju mobilnu policijsku postaju koju u okviru policije u zajednici koriste od 2012. godine te maskote, medvjede Piku i Leona.

Zaključno, rasprava je pokazala kako su pristupi konceptu policije u zajednici različiti u svakoj državi i moraju biti prilagođeni okruženju što je, uz uspostavu međusobnog povjerenja građana i  policije, ocijenjeno ključnim za uspješnu implementaciju ovog koncepta rada. Zaključci sastanka bit će prezentirani na ministarskom sastanku koji će se održati 27. i 28. svibnja u Portorožu.
 
 

Pisane vijesti