ROADPOL-ov Speed Marathon: 24-satni pojačani nadzor brzine

Slika /Ilustracije/Promet/roadpol.jpg

Ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila održat će se sutra, 21. travnja 2023., od 00:00 do 24:00 sata

FOTO: ROADPOL

Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti i ove godine održat će se 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske te u više od 20 država članica ROADPOL-a. Speed Marathon organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine provodi od 17. do 23. travnja.
 
Ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila održat će se sutra, 21. travnja 2023., od 00:00 do 24:00 sata. Tijekom akcije se policijskim djelovanjem osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

U poduzimanje aktivnosti na području Republike Hrvatske 21. travnja bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Osim lokacija koje su predložili građani, policija će nadzirati brzinu i na drugim lokacijama na kojima se prema statističkim pokazateljima događaju prometne nesreće uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

Nepropisna brzina i dalje je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnih stradavanja na europskim prometnicama, stoga ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja sudionika u prometu i povećanju svijesti vozača o opasnostima prekoračenja propisanih zakonskih ograničenja.

Kazne za prekoračenja brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina, no ipak još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.

Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. 

Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h. Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.
Želite li ostati živi i sačuvati živote drugih?

Poštujte ograničenja brzine na cestama, vozite oprezno i vodite računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu!


 

Priopćenja | Promet i vozila