Radni sastanak predstavnika policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Razmatrala se sigurnosna situacija na zajedničkoj državnoj granici s posebnim osvrtom na trenutno stanje i kretanje te trendove nezakonitih migracija

FOTO: MUP RH

Danas, 15. ožujka 2023. godine u Ravnateljstvu policije, održan je radni bilateralni sastanak predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva policije, s predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. 

Na radnom sastanku sudjelovali su zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac te predstavnici Bosne i Hercegovine i to direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić, novoimenovani ravnatelj Granične policije Mirko Kuprešaković i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, prije održavanja radnog sastanka, primio je delegaciju Bosne i Hercegovine te novoimenovanim kolegama zaželio uspješan rad i nastavak dobre policijske suradnje.

Na radnom sastanku razmatrala se sigurnosna situacija na zajedničkoj državnoj granici s posebnim osvrtom na trenutno stanje i kretanje te trendove nezakonitih migracija, kao i provedba Sporazuma između Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u nadzoru državne granice i Protokolu o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu. 

Također, tema bilateralnog sastanka bila je i provedba Sporazuma između Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit. 

Obje strane usuglasile su se da je dosadašnja suradnja nadležnih policijskih tijela dobra te da i dalje postoji mogućnost poboljšanja iste, zbog izazova s kojima su suočeni s obje strane državne granice. 

Navedeno se prvenstveno odnosi na suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminaliteta, s posebnim naglaskom na suzbijanje krijumčarenja osoba i prevenciju nezakonitih migracija, kao i na prihvat osoba na zajedničkoj državnoj granici. 

Nadalje, intenzivirat će se, i po potrebi provesti dodatna obuka policijskih službenika koji sudjeluju u provođenju mješovitih ophodnji kroz zajednički program obuke. 

Pisane vijesti | Granica