Prometnim recidivistima oduzeta vozila

Slika Vijesti/2021/01/pol%20autic%203.jpg

Višestrukim počiniteljima prometnih prekršaja oduzeta su „sredstva počinjenja“  te su im izrečene novčane kazne i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije

FOTO: Ilustracija

Uz poništenu vozačku, zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilo, nevažeću prometnu i bez osiguranja upravljao vozilom

Naime, 6. siječnja u popodnevnim satima, 51-godišnjak upravljao je osobnim automobilom marke Mercedes virovitičkih registarskih oznaka, a kretao se kroz mjesto Pojatno, kolnikom Ulice Matije Gupca u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 89, prilikom obavljanja kontrole vozila i vozača, zaustavljen je te je utvrđeno da upravlja automobilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „B” kategorije. Također je utvrđeno da mu je vozačka dozvola proglašena nevažećom, odnosno poništena zbog negativnih prekršajnih bodova.

Provjerom osobnog automobila utvrđeno je kako je upravljao vozilom s prometnom dozvolom isteklom za više od 15 dana te je odbio plaćanje novčane kazne u roku tri dana, a ujedno mu je isteklo važenje police obveznog osiguranja u prometu prije više mjeseci.

Nadalje, ovaj je vozač već tri puta pravomoćno kažnjavan za počinjenje takvih prekršaja, zbog čega mu je do donošenja sudske odluke privremeno oduzet osobni automobil marke Mercedes u njegovom vlasništvu.

Zbog počinjenih prekršaja, nesavjesnog 51-godišnjeg vozača sud je proglasio krivim te mu izrekao ukupnu novčanu kaznu u iznosu od 27.000 kuna. Također se od okrivljenika oduzimaju predmeti odnosno sredstvo počinjenja prekršaja, što je u ovom slučaju osobni automobil marke Mercedes, trajno bez naknade, a koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske. Vozaču se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci te je dužan nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 500 kuna.
 
Vozilo oduzeto i recidivistu u Šemovcu

U srijedu, 6. siječnja u 21 sat u Koprivničkoj ulici u Šemovcu, policijski službenici mobilnog tima Policijske uprave varaždinske službenim su vozilom za utvrđivanje prekršaja tzv. presretačem pokušali zaustaviti osobno vozilo. Vozač osobnog vozila odbio je postupiti po zahtjevima i signalizaciji policijskih službenika te je povećao brzinu kretanja i nastavio se kretati u smjeru Dravske ulice, gdje se zaustavio, brzo izašao iz vozila i trčeći se počeo udaljavati u smjeru šumarka, gdje su ga sustigli policijski službenici. Navedeni vozač je, uz uporabu sredstava prisile, priveden u prostorije Policijske postaje Varaždin.

Provjerama je utvrđeno da se radi o muškarcu starosti 39 godina te da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.72 g/kg, bez položenog vozačkog ispita i u vrijeme kada su mu na snazi bile zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije te mjera zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u roku dvije godine. Također je upravljao neregistriranim i neosiguranim vozilom i kod sebe nije imao prometnu dozvolu niti osobnu iskaznicu.

S obzirom da se radi o višestrukom počinitelju istovrsnih prometnih prekršaja, osobno mu je vozilo privremeno oduzeto, a vozač je zadržan u prostorijama policije do otrežnjenja te je 7. siječnja uz Optužni prijedlog priveden na prekršajni odjel Općinskog suda u Varaždinu.

Za počinjene prekršaje vozaču je moguće izreći novčanu kaznu u iznosu od 109.400,00 kuna i kaznu zatvora u trajanju do 60 dana te zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 24 mjeseca, a po pravomoćnosti odluke o prekršajima i određivanje 21 negativnog prekršajnog boda.

Nakon saslušanja na Općinskom sudu okrivljeniku je određeno zadržavanje u trajanju do 15 dana, nakon čega je predan u zatvor u Varaždinu. Konačnu odluku o sankcijama i oduzetom vozilu Općinski sud donijet će u roku od 15 dana.

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Promet i vozila