Prilagodite brzinu kretanja vremenskim uvjetima i koristite zimsku ili reflektirajuću opremu

Slika /slike/ilustracije/zimski%20uvjeti1.jpg

Upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti, a policija će i ovoga vikenda promet pojačano nadzirati.

S obzirom na doba godine, i ovog nas vikenda, u prometnom smislu, očekuju nepovoljne vremenske prilike – magla, oblaci, rosulja, snijeg, kiša, bura. U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom se kolniku vrlo lako može izgubiti kontrola, vozilo može sletjeti s ceste ili preći u trak suprotnog smjera te se sudariti s nadolazećim vozilima.
 
Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, kada je kolnik hladniji, kao i temperaturnim razlikama u raznim dijelovima naše zemlje, županijama kroz koje vozači prolaze u jednoj vožnji.
 
Stoga upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti!
 
Vozače dodatno podsjećamo kako je od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine na velikom broju autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima.  
Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na ostalim cestama, zimsku je opremu obavezno koristiti u slučaju tzv. zimskih uvjeta na prometnicama, odnosno snijega ili poledice. 

Vidljivost pješaka i biciklista

Za ovo doba godine karakteristični su i duži tzv. noćni uvjeti vožnje, što bi sve pješake i bicikliste koji sudjeluju u prometu u tim ranim večernjim i jutarnjim satima, kada je već ili još uvijek mračno, trebalo nagnati na pojačani oprez. No, jedan dio njih ipak ne poštuje zakonske propise i ne prilagođava svoje sudjelovanje u prometu uvjetima, što zbog smanjene vidljivost vozačima drugih vozila može imati kobne posljedice.
 
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
 
  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kaznit novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.
 
U tom smislu upozoravamo vozače da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;  da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno. Uz to, koristite sigurnosne pojaseve, pri vožnji mopedima i motociklima zaštitnu kacigu, a vozači traktora i drugih radnih strojeva neka ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. 

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginule su dvije osobe: biciklist i vozač osobnog automobila.   
 
Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, teško je ozlijeđeno 2.080 osoba ili 11,8% manje, a lakše 7.237 osoba ili 25,0% manje nego u istom razdoblju 2019. godine.
 
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
           
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo i roditeljima: da mladima koji još nisu položili vozački ispit ne daju vozila na upravljanje; da onima koji imaju položen vozački ispit ne omogućuju upravljanje vozilom ako znaju da su konzumirali alkoholna pića; te da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, a temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažu i podsjete svoju djecu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.   

Pojačani nadzor prometa na cestama

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.
 
Stoga, a kako smo već i najavili, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr. 

Savjeti sudionicima u promet 

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika s obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, kao i temperaturne razlike u različitim regijama kroz koje prolazite,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  •  u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Pisane vijesti | Promet i vozila