Osumnjičene za pranje novca

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije državljanke Republike Hrvatske starosti 53 i 24 godine.

FOTO: MUP 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su u razdoblju od kraja travnja 2018. godine do 10. prosinca 2020. godine u Vinkovcima i Vukovaru, 53-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vinkovaca i 24-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vukovara, nakon što su u razdoblju od siječnja 2015. godine do travnja 2017. godine sudjelovale u zločinačkom udruženju koje je ustrojio i vodio 50-godišnjak, počinile kaznena djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, u sklopu poslovanja više trgovačkih društava i poljoprivredne zadruge, za sebe i druge pribavile imovinsku korist u iznosu od 36.189.007,69 kuna, a zatim s ciljem da imovinsku korist stečenu navedenim kaznenim djelom prikažu kao zakonitu, 53-godišnjakinja je nezakonito stečeni novčani iznos od najmanje 660.100,00 kuna iskoristila za poslovanje trgovačkog društva iz Vinkovaca, dok je 24-godišnjakinja nezakonito stečeni novčani iznos od najmanje 620.200,00 kuna iskoristila za poslovanje trgovačkog društva iz Vukovara.
 
Osumnjičene su na taj način stjecale osobna motorna vozila i drugu imovinu u ime i korist trgovačkih društava iz Vinkovaca i Vukovara te ih koristili za financiranje poslovanja trgovačkih društava, odnosno iste su nezakonito stečenu imovinsku korist velikih razmjera ostvarenu počinjenjem kaznenih djela uložili s ciljem prikrivanja nezakonitog porijekla. Zbog toga postoji osnovana sumnja da su počinile kaznena djela pranje novca iz članka 265., stavak 1. i 5. kaznenog zakona.
 
U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija u Vukovaru, poslovnih prostorija trgovačkih društava u Vukovaru i Vinkovcima te pretrage više osobnih vozila te je pronađena i privremeno oduzeta razna dokumentacija i osam automobila. 
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranje novca iz čl. 265., stavak 1. i 5. kaznenog zakona, osumnjičene su uhićene i predane pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, a posebno izvješće je podnijeto Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


 

Stranica